Blondynki

Zdjęcie - Blondynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blondynki z charakterem. Mocno czekoladowym charakterem.
Balansują na granicy ciasta a batonika muesli.

Lekko zakalcowate, takie "chewy&sticky", co jednak idealnie komponuje się z dużą ilością czekolady - tym bardziej, że czekolada pozostaje mięciutka po ostygnięciu ciasta. Niebo w gębie!

Przyznam, że nie była to miłość od pierwszego gryza :) Choć początkowo stwierdziłam "dziwne jakieś", to ostatecznie do buzi wpadła nieprzyzwoita ilość tych słodkich blondynek :)
PS Teoretycznie blondynki powinny być z białą czekoladą, ale sama Nigella pisze... "nie ma czegoś takiego jak naturalna blondynka powyżej 24. roku życia (poza Skandynawią); tak więc patrząc na brązowe czekoladowe pasemka wyzierające z ciasta, można powiedzieć, że blondynki zdradzają swoje pochodzenie" :)

Zdjęcie - Blondynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki przepis Nigelli Lawson z książki 'Kuchnia. Przepisy z serca domu'
  • 200g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 100g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g miękkiego niesolonego masła
  • 100g jasnego cukru muscovado [dałam zwykły]
  • 1 puszka (400g) mleka skondensowanego słodzonego [u mnie kartonik 340 g]
  • 1 jajko
  • 170g gorzkiej czekolady w kawałkach albo łezkach (chocolate chips) [u mnie mix obu]

Potrzebna kwadratowa foremka o boku 23 cm albo aluminiowa tacka o wymiarach 30 x 20 x 5cm.
U mnie kwadratowa foremka o boku 25 cm.

Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż foremkę folią aluminiową − dzięki niej łatwiej wyjąć blondynki po upieczeniu − albo użyj aluminiowej tacki. [wyłożyłam papierem do pieczenia]
Zmieszaj w misce płatki owsiane, mąkę i sodę.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, aż będzie jasne, napowietrzone i kremowe, a następnie wmieszaj mleko skondensowane i sypkie składniki.
Kiedy składniki dobrze się połączą, wmieszaj jajko, a następnie do powstałej dość gęstej masy dodaj kawałki czekolady.
Przełóż kostropatą masę do przygotowanej foremki, wygładź łopatką i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut. Gotowe ciasto będzie wyraźnie ciemniejsze przy brzegach i powinno odchodzić od ścianek foremki. Na wierzchu będzie wyglądało na upieczone, ale pod spodem wciąż będzie niepokojąco podmokłe, żeby nie powiedzieć płynne. Stężeje jednak stygnąc, więc dla osiągnięcia pożądanej ciągnącej konsystencji trzeba je wyjąć z piekarnika, kiedy będzie się jeszcze wydawało ciut niedopieczone. [przez mój szalony piekarnik wyjęłam je dopiero po ok. godzinie, bo dopiero wtedy lekko się zarumieniły]
PRZY WCZEŚNIEJSZYM PRZYGOTOWANIU:
Blondynki można upiec 3 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku. W sumie zachowają świeżość przez 5 dni.
PRZY MROŻENIU:
Blondynki można zamrozić na 3 miesiące w hermetycznym pojemniku, przełożone pergaminem. Rozmrażaj je przez noc w chłodnym miejscu.


Zdjęcie - Blondynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Blondynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych
2

Ciasto z kasztanami, wiśniami…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska
2

Lany chrust – faworki – szybka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kokosowe serduszka
1

Kokosowe serduszka

montka montka
cukierenka

Chrust Neli Rubinstein
1

Chrust Neli Rubinstein

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ptysie z bitą śmietaną i malinami
1

Ptysie z bitą śmietaną i malin…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaroniki malinowe z hibiskusem (w wersji mini)
1

Makaroniki malinowe z hibiskus…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kruche babeczki z czekoladą i bezą

Kruche babeczki z czekoladą i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake