Domowe Pierniki Katarzynki
Jeden z najlepszych przepisów na pierniki, jaki miałam okazję wypróbować ? Recepturę wypatrzyłam na facebookowej stronie “Słodka pasja Ali Kochanowskiej”, przepis wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam go wypróbować z małymi zmianami.
Do wypieku użyłam mąki pszennej niebielonej typ 650, jest najlepsza wg. mnie do wypieku pierników. Cukier biały, zastąpiłam cukrem nierafinowanym muscovado, o charakterystycznym miodowym posmaku.
Pierniczki są bardzo aromatyczne, miękkie w środku, z zewnątrz delikatnie chrupiące. Możesz je delikatnie polukrować lukrem o smaku cytrynowym lub pomarańczowym. Będą wykwintnym dodatkiem do świątecznej kawy ?
Składniki
- 500 g. przesianej mąki pszennej typ 650
- 120 g. masła
- 200 g. cukru nierafinowanego Muscovado
- 3 łyżki miodu naturalnego ( u mnie lipowy )
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka kakao
- 3 pełne łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody + 2 łyżki letniej wody
Do naczynia daję masło, miód, cukier, wszystko podgrzewam mieszając, do rozpuszczenia. Do gorącej masy, dodaję przyprawę do pierników. Wszystko ponownie mieszam.
Do masy dodaję połowę mąki, wszystko miksuję na małych obrotach. Powinna powstać masa, o konsystencji mokrego piasku. Odstawiam do wystudzenia.
Sodę rozpuszczam w dwóch łyżkach letniej wody.
Do wystudzonej masy, dodaję rozkłócone jajka, śmietanę, resztę mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wodę z sodą. Wszystkie składniki, dokładnie wyrabiam. Jeżeli masa będzie się bardzo kleić, można dosypać trochę mąki. Masa powinna być gładka i elastyczna, a wszystkie składniki, powinny dokładnie się połączyć.
Gotową masę można dać do lodówki na 30 minut.
Na posypanym mąką blacie, partiami rozciągam ciasto na grubość około 7 – 10 mm. Wycinam pierniczki w kształcie toruńskich Katarzynek. Katarzynki układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Pierniki piekę około 9 – 10 minut, na środkowej półce. Gotowe odkładam do wystudzenia.
Składniki na lukier
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
Cukier rozcieram z sokiem na gładką masę. Kuchennym pędzelkiem, smaruję pierniki. Smacznego ?
Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata