Domowy ocet jabłkowy - niezawodny przepis
Ocet jabłkowy (cydrowy) to najprawdopodobniej najdoskonalszy pokarm stworzony przez naturę. Są na to dowody sięgające aż do roku 400 p.n.e - Hipokrates stosował go swoim pacjentom jako rodzaj antybiotyku i uzdrawiający eliksir.
Zalety octu jabłkowego sławione są po dzisiejsze czasy.
Ocet jabłkowy jest wielozadaniowy, stosowany jest zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Działanie octu zostało przebadane, a liczne testy potwierdziły jego wszechstronne działanie. Dzięki swoim właściwościom stał się najpopularniejszym octem wśród zwolenników zdrowego odżywiania.
Kochają go takż dietetycy, bo to wyrazista przyprawa, która nie zawiera kalorii.
Na całe laty zapomniany, wraca dzisiaj do łask. Jest doskonały nie tylko do wykorzystania w kuchni. Nie jest łatwo kupić dobrej jakości ocet jabłkowy, ale na szczęście można przygotować go samodzielnie.
Przyspiesza trawienie, stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych, a nawet pomaga spalić tłuszcz. Sekret octu jabłkowego tkwi w jego składzie. Jest on bogatym źródłem wielu mikroelementów oraz kwasu octowego, mlekowego i cytrynowego oraz aminokwasów, a także pektyny.
To właśnie ta ostatnia substancja odpowiada za zbawienny wpływ na układ trawienny. Poza przyspieszeniem procesów trawiennych, obniżają poziom cholesterolu we krwi, poprawiają stan naczyń krwionośnych, zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu. Ocet obniża także poziom cukru we krwi.
Ocet jabłkowy ma bardzo niski pozim pH, sprawia to, że świetnie rozwiązuje problem niedokwaszonego żołądka, co często prowadzi do zgagi. Wysoki poziom kwasu w żołądku jest kluczowy do prawidłowego trawienia substancji odżywczych zawartych w jedzeniu. Dzięki kuracji octem jabłkowym w prosty sposób można podnieść poziom zakwszenia żołądka.
Wystarczy w 1/2 szklanki wody rozpuścić 1 łyżkę octu jabłkowego i wypić pół godziny przed jedzeniem.
Dzięki zawartości żywych kultur bakterii pomoże w ustabilizowaniu flory bakteryjnej w jelitach. Działanie octu jabłkowego na jelita jest podobne jak innych probiotyków, takich jak jogurt naturalny, kiszone ogórki, czy kapusta.
Ocet stosowany zewnętrznie pomaga w pielęnacji skóry. Dzięki zawartości witamny E regeneruje komórki, przyspiesza syntezę kolagenu, buduje warstwę lipidową, nawilża, ujędrnia i chroni przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych.
Ocet jabłkowy działa na zmarszczki. Aby skorzystać z jego właściwości należy zrobić roztwór w proporcjach 5 łyżek octu na 1/2 l zimnej wody. Takim płynem nasączamy wacik i przemywamy twarz. Nie stosujemy go jednak jako tonik, gdyż po około 10-15 minutach należy go zmyć wodą. Po około 2 tygodniach regularnego stosowania zauważymy już pierwsze zmiany.
Ogromną zaletą octu jest jest to, że jest on substancją przeciwalergiczną, a także antyseptyczną. Leczy grzybicę, stany zapalne skóry, oparzenia słoneczne. Okłady z octu jabłkowego przynoszą ulgę przy skręceniach i zwichnięciach stawów niwelując opuchlichznę.
Przygotowanie domowego octu jabłkowego jest bardzo proste, wymaga jednak cierpliwości. Warunkiem podstawowym są ekologiczne, niepryskane jabłka zerwane z dala od ulicy. Najlepszym materiałem na ocet jabłkowy są jabłka późnych odmian.
Pierwszy ocet jaki przygotowałam z jabłek ze sklepowych półek po prostu spleśniał. Ten zrobiłam z małych, niejadalnych, ekologicznych dziczek. Gotowy ocet ma przyjemny owocowy, jabłkowy zapach i słoneczny kolor.
Składniki:
2 kg jabłek
2 l wody
3-4 łyżki cukru na 1 l wody
1 duży 3-l słój
Wykonanie:
- jabłek najlepiej nie myj, ponieważ skórka zawiera naturalne, dzikie drożdże, które ułatwiają fermentację. Pokrój w plastry lub ćwiartki razem z gniazdami nasiennymi, pestkami i oczywiście skórką. Odrzuć tylko zdrewniałe ogonki. Spady delikatnie umyj, wykrój miejsca obtłuczone i zarobaczone
- zagotuj wodę z cukrem i odstaw do ostudzenia. Ilość cukru zależy od słodyczy jabłek. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne daj 4 łyżki i pamiętaj bakterie octowe potrzebują cukru, by się rozmnażać
- zalej jabłka przestudzoną wodą. Słój przykryj papierowym ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką i zabezpiecz gumką. Gaza się nie nadaje, bo nastaw zwabia muszki owocówki. Słój odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Ważne jest, by jabłka znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej pojawi się pleśń, a taki ocet nadaje się już tylko do wyrzucenia. Do prawidłowej fermentacji niezbędny jest stały dopływ tlenu, dlatego raz dziennie dość energicznie zamieszaj zawartość słoja
- po 2-3 dniach wokół owoców ukaże się piana. To dobry znak, ta część fermentacji trwa 2-3 tygodnie
- gdy przestanie pojawiać się piana, a owoce lekko zbrązowieją i przestaną wypływać na wierzch i opadną na dno przecedź płyn przez sito do nowego, wyparzonego słoja. Przykryj go teraz gazą, umocuj ją gumką i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce. Ten etap trwa od 2-4 tygodni. Nasz nastaw zaczna powoli pachnieć octem. Na tym etapie nie mieszaj. Na wierzchu utworzy się kożuszek fermentacyjny - w nim są żywe bakterie
- po 2-3 tygodniach możesz zajrzeć do octu. Powinna już utworzyć się "matka" octowa, taki glutek. Ten twór to zbiór super zdrowych bakterii, nie wyrzucaj jej, to octowy skarb, przydatny do tworzenia następnych octów
- ocet zaczyna pachnieć octem, to znak, że produkcja octu się zakończyła. Przelej płyn do czystych butelek. Nie przelewaj do butelki mętnych resztek z dna. Przygotowany ocet ma nieograniczony termin ważności
- w butelce też może utworzyć się "matka" octowa, a na dnie mętne resztki - to nie jest oznaka zepsucia, a raczej dowód, że twój ocet jest doskonały
- "matkę" octową przechowuj w odzielnym słoiku, zalaną wodą lub mętnymi resztkami - ułatwi i przyspieszy frementację
Uwagi:
- osoby z wrzodami żołądka i nadwyrężoną wątrobą nie mogą w żadnym wypadku korzystać z kuracji octowej
- nigdy nie można pić nierozcieńczonego octu jabłkowego
- należy przestrzegać dziennego spożycia - 2 łyżek. Na początku kurcji warto zacząć od 1 łyżeczki i stopniowo zwiększać dawkę. Warto zachować zasadę "złotego środka", bo zamiast sobie pomóc po prostu zaszkodzisz