Kruche ciasto - jak zrobić idealne?

Kruche ciasto - jak zrobić idealne?
Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

… czy wiesz, że …

… że kruche ciasto, to jedno z najprostszych ciast i można je przygotować w bardzo łatwy sposób?

Jak to zrobić?

Jakie są „tajne” sekrety idealnego kruchego ciasta?

Jakie są proporcje ?

I czy kruche ciasto można mrozić?

Poczytajcie!

Ciasto kruche jest tym ciastem, które najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tart, babeczek, ciastek i ciasteczek oraz kruchych placków z kremem, owocami czy też innymi dodatkami.

Taka żelazna proporcja kruchego ciasta to 3:2:1 , co oznacza , że używamy do jego przygotowania 3 części mąki , 2 części masła i 1 części cukru.

Te proporcje dotyczącą oczywiście słodkich wypieków, gdyż w tych wytrawnych i słonych pomijamy cukier.

WAŻNE!

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jeśli chcemy aby ciasto było bardziej kruche, a jego powierzchnia była zdecydowanie bardziej gładka ( np. przy ciasteczkach ), to zamiast zwykłego cukru używamy cukru pudru.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jeśli chcemy, by ciasto było bardziej twarde ( np. przy niektórych tartach) żółtko zastępujemy całym jajkiem.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mąka do pieczenia powinna być sucha i przesiana.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Najlepsza do kruchego ciasta jest krupczatka, ale z powodzeniem możemy użyć pszennej typu 500.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Masło użyte do kruchego ciasta powinno być masłem najlepszej jakości o możliwie jak najwyższej zawartości tłuszczu – to właśnie jemu ciasto zawdzięcza swoją kruchość.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Masło powinno być mocno schłodzone.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto kruche jak najkrócej zagniatamy, zaczynając jednak od posiekania masła z mąką za pomocą noża.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Unikamy długiego zagniatania ciepłymi dłońmi, po zagnieceniu zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W trakcie upałów w lodówce chłodzimy również formę , którą będziemy wylepiać ciastem.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Po schłodzeniu rozwałkowujemy na stolnicy pomiędzy 2 kawałkami folii – znacznie ułatwi to rozwałkowywanie i zapobiegnie klejeniu się ciasta do wałka.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przed pieczeniem ( po wylepieniu formy ) nakłuwamy ciasto widelcem – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta w trakcie pieczenia.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik czy inne ciasto z masą to podpiekamy je wcześniej ok. 10 minut, a następnie studzimy – unikniemy w ten sposób zakalca.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jeżeli pieczemy spody do tart czy też babeczek formę bardzo dokładnie wylepiamy ciastem, przykładamy folią aluminiową, dociskamy , następnie wysypujemy np. grochem – takie pieczenie zapobiegnie spływaniu boków ciasta.

Po ok. 10 minutach wysypujemy groch i ściągamy folię , a następnie dopiekamy.

Studzimy przed nałożeniem nadzienia.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Absolutnie nie dodajemy proszku do pieczenia do kruchego ciasta.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO - jak zrobić idealne? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PROPORCJE:

Używane przeze mnie proporcje na kruche ciasto:

(forma do tarty ok. 28 cm):

SKŁADNIKI:

* zimne masło – 150 g

* przesiana mąka – 250 g

* sól – 1 szczypta

* cukier puder – 75 g

* duże żółtko – 1 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem.

Dodajemy żółtko, siekamy ponownie i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody).

Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na ok. 45 minut do lodówki.

Następnie postępujemy zgodnie z używanym przepisem.

źródło zdjęcia: http://www.bakenoir.com/

Kategorie przepisów