Lukier

Lukier z białek, czyli lukier królewski, nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków. Łatwo da się go przełożyć do szprycy lub małego woreczka strunowego, żeby ozdobić pierniki. Śnieżnobiały kolor pasuje do każdego rodzaju ozdób i bakalii. Co ważne, można przechować go w lodówce (najłatwiej w zamkniętym worku cukierniczym, woreczku strunowym lub szprycy). Jeśli nie zdążymy udekorować wszystkich ciastek za jednym razem, można przechować do następnego ozdabiania. Jeśli macie opory przed wykorzystywaniem surowego białka, można przygotować go także na bazie proszku bezowego (meringue powder) dostępnego w cukierniczych sklepach internetowych. Podane proporcje wystarczą na udekorowanie od 8 do 10 dużych blach pierników (w zależności od tego jaki macie system lukrowania ;). Po wskazówki jak lukrować pierniki zapraszam do wpisu z poradnikiem lukrowania.

Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki, makowca czy pyszny sernik z rosą. Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :)

Zdjęcie - Lukier - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 białko
1 szklanka cukru pudru

Lukier królewski – jak to zrobić?

Rozdzielamy białko od żółtka. Cukier puder przesiewamy przez sitko.

Zdjęcie - Lukier - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lukier - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lukier - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miksujemy białko mikserem, kiedy lekko się spieni zaczynamy dodawać stopniowo przesiany cukier puder.

Zdjęcie - Lukier - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji bez widocznych grudek cukru pudru. Lukier nie musi być mocno napowietrzony, ważne tylko, żeby był jednolity.

Zdjęcie - Lukier - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lukier - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli zdecydowanie nie chcecie jeść surowego białka, lukier można ubić w kąpieli wodnej. Na małym (!) ogniu ubijamy białko przez około 2 min. dodając po łyżce cukier puder. Jeśli lukier będzie za mocno podgrzany po nałożeniu na ciastka będzie się kleił bez znaczenia jak dużo czasu damy mu na wyschnięcie.

Do pofarbowania lukru możecie użyć barwników cukierniczych. Najlepiej spiszą się te w żelu lub proszku, barwniki w płynie mogą za bardzo rozcieńczyć lukier. Jeszcze tylko wstążki i można wieszać na choince :)

Zdjęcie - Lukier - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak i do czego można jeszcze wykorzystać lukier możecie zobaczyć np. tu we wpisie z kruchymi ciasteczkami, tu znajdziecie ciasteczka cytrynki lub tu zobaczycie jak użyć lukru do przygotowania pralinek.

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Przepisy z tych kategorii

Jak zrobić karmel
1

Jak zrobić karmel

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Syrop z sosny na miodzie

Syrop z sosny na miodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pesto wegańskie

Pesto wegańskie

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kostki z kaszy manny do zup
2

Kostki z kaszy manny do zup

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Klasyczny majonez z dodatkiem ostropestu

Klasyczny majonez z dodatkiem…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Dressing czosnkowo-estragonowy

Dressing czosnkowo-estragonowy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Domowa pasta/kostka rosołowa
3

Domowa pasta/kostka rosołowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem orzechowy
2

Krem orzechowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Polewa czekoladowa
6

Polewa czekoladowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Marynata słodka papryka
2

Marynata słodka papryka

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Marynata miód-musztarda
3

Marynata miód-musztarda

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Marynata ostra papryka
2

Marynata ostra papryka

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim