Jak zrobić ocet jabłkowy

Zdjęcie - Jak zrobić ocet jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKupujemy drogie kosmetyki na problematyczną skórę i włosy, szukamy skutecznych suplementów na odporność, tymczasem na wyciągnięcie ręki mamy tani w 100% naturalny lek i kosmetyk w jednym.  Ocet jabłkowy, to bogactwo cennej witaminy E i potasu, ma działanie zasadowe, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Łagodzi bóle stawowe. Regularne spożywanie małej ilości octu jabłkowego, wpływa na zwiększenie odporności, reguluje przemianę materii oraz poprawia krążenie, wzmacniając układ krwionośny. W kosmetyce oczyszcza i leczy skórę, zmniejsza przebarwienia oraz popękane krwinki i żyłki. A teraz czas na prosty i sprawdzony przepis na ocet jabłkowy oraz garść porad na jego zastosowanie 🙂

Zdjęcie - Jak zrobić ocet jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1, 5 kg ekologicznych jabłek najlepiej kwaśnych ( np. antonówki )
  • 1, 5 l. wody
  • 1  łyżka naturalnego miodu
  • duży szklany słój ( powinien być wyparzony )

Wodę gotuję i odstawiam do przestudzenia. Ostudzoną wodę dosładzam miodem. Jabłka dokładnie myję i bardzo drobno kroję, gniazda nasienne usuwam ( opcjonalnie można zostawić gniazda nasienne ) Jabłka daję do słoja i zalewam wodą z miodem. Słój przykrywam gęstą ściereczką i obwiązuję recepturką. Zostawiam z ciepłym miejscu na około 4 tygodnie. Początkowo na powierzchni będzie tworzyła się piana, należy raz dziennie zamieszać drewnianą łyżką. Kawałki jabłek powinny znajdować się pod powierzchnią wody, inaczej będzie tworzyła się pleśń. Można docisnąć owoce ceramicznym talerzykiem. Kiedy roztwór przestanie się pienić, to znak, że fermentacja dobiegła końca. Przecedzamy ocet przez gęstą gazę lub filtr do kawy i przelewamy do czystych,  mniejszych butelek. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu 🙂

Zastosowanie zdrowotne

– do filiżanki letniej wody, dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego,                                                    
napój ewentualnie dosładzamy miodem. Pijemy na czczo,                                                       
spożywany regularnie, odtruwa organizm i dodaje sporo                                                         
energii.

Tonik – łyżkę octu mieszamy z 100 ml. filtrowanej wody. Przemywamy twarz po                           
każdym myciu. Działa odkażająco, odświeżająco, wygładza i przyspiesza                        
gojenie się wyprysków. Tonik w formie kompresu, zostawiony na kilka minut,                   
ma działanie podobne do peelingu

Przykładowe maseczki  – miód z octem jabłkowym, glinka z octem.

Płukanka do włosów  – na litr wody dajemy łyżkę octu. Płukanka stosowana                                                             
regularnie wzmacnia, dodaje włosom blasku, przedłuża                                                           
świeżość włosów oraz usuwa łupież.                                            

Ocet do kąpieli ( szklanka octu do wanny) – Ocet zwalcza grzyby i bakterie, dlatego jest   niezwykle skuteczny w leczeniu grzybicy, wspomaga regulację pH skóry, zaburzając rozwój grzybów. Dodatkowo wygładza i ujędrnia skórę.

Ufff….tak bardzo chciałam Wam przekazać w skrócie, jak najwięcej informacji o tej cudownej miksturze, że zapomniałam wspomnieć o zastosowaniu octu jabłkowego w kuchni 😉 Dla mnie dobry ocet jabłkowy jest niezastąpiony do każdej marynaty do mięs ( zobacz tutaj) i do sałatkowych sosów śmietanowo – jogurtowych, pycha 🙂

Przepis na sos sałatkowy

  • 1/3 szklanki śmietany gęstej 12% lub jogurtu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta suszonych ziół, pieprz ( opcjonalnie )

Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do zielonych sałatek. Gotowe 🙂

Zdjęcie - Jak zrobić ocet jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło wpisu – „Zdrowie z natury”. Anna Kurzydło.

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z dipem serowym
3

Bułeczki z dipem serowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sos polski

Sos polski

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dressing balsamiczny

Dressing balsamiczny

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Aioli z czarnym czosnkiem, tradycyjny sos w nowej odsłonie

Aioli z czarnym czosnkiem, tra…

food² food²
Food Square

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fit majonez krem z awokado

Fit majonez krem z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki z indyka z makaronem orzo i sosem jogurtowym
1

Pulpeciki z indyka z makaronem…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Dżemoretti

Dżemoretti

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Babka górnika
1

Babka górnika

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułeczki maślane
1

Bułeczki maślane

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułeczki z dipem serowym
3

Bułeczki z dipem serowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fasola w sosie barbecue
1

Fasola w sosie barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy