Jak zrobić domowy ocet jabłkowy ?




Zdjęcie - Jak zrobić domowy ocet jabłkowy ? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zanim przystąpiłam do zrobienia octu jabłkowego przeczytałam i obejrzałam sporo treści w internecie oraz w książce APTEKA NATURY Jadwigi Górnickiej. Zebrane Wiadomości wykorzystałam do zrobienia własnego octu. Jabłek jest pod dostatkiem, więc oprócz soków, szarlotek i musów możne chcecie zrobić też ten eliksir zdrowia


Zdjęcie - Jak zrobić domowy ocet jabłkowy ? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Do wykonania octu jabłkowego potrzebne są dobre jabłka, niepryskane, z drzewa rosnącego jak najdalej od autostrad i ulic.


7 grubo pokrojonych jabłek ( u mnie antonówki)
2 łyżki octu jabłkowego niefiltrowanego z matką
1,5 litra przegotowanej zimnej wody
120 ml miodu wielokwiatowego


lub na każde 200 ml jedna łyżka miodu lub cukru ( używałabym trzcinowego)






Zdjęcie - Jak zrobić domowy ocet jabłkowy ? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wodę wymieszać z miodem i z 2 łyżkami octu niefiltrowanego. Jabłka umyć i pociąć w dość duże kawałki. Przełożyć do słoja, zalać mieszanką wody, miodu i octu. Jabłka obciążyć czystą szklanką (użyłam słoika, który znakomicie pasował - -jabłka nie wypływały), przykryć ściereczką, zamocować gumkę. Codziennie przemieszać drewnianą łyżką zawartość słoika. Odstawić do fermentacji najlepiej w ciepłe miejsce na 2- 5 tygodni. Po 2 tygodniach sprawdzić smak. Przelać ocet do szklanych butelek z klipsem.


Zdjęcie - Jak zrobić domowy ocet jabłkowy ? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Do wykonania octu można też użyć soku z wyciśniętego soku jabłkowego - i z tego co przeczytałam jest to najlepszy ocet. Do przygotowania takiego octu nie używamy cukru lub miodu ponieważ w soku zawarte są cukry.
Do zrobienia octu można także wykorzystać skórki i ogryzki ( np. przy robieniu szarlotki z antonówek). Można także dodać do słoja skórkę z żytniego chleba na zakwasie.
Ocet jabłkowy nie robimy z papierówek, ze względu na niską zawartość składników mineralnych. Naturalny osad na dnie butelki świadczy o wysokiej jakości octu.


Zdjęcie - Jak zrobić domowy ocet jabłkowy ? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyszło mi 4 buteleczki octu w rożnych rozmiarach.
Teraz zaczynam robić z soku.

Przepisy z tych kategorii

Domowy ocet jabłkowy - niezawodny przepis
1

Domowy ocet jabłkowy - niezawo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowy ocet jabłkowy - niezawodny przepis
2

Domowy ocet jabłkowy - niezawo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Masło jabłkowe

Masło jabłkowe

Kasia Kasia
Pełny talerz

Szarlotka pełnoziarnista z dynią - fit

Szarlotka pełnoziarnista z dyn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Prosta tarta z jabłkami
1

Prosta tarta z jabłkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jabłecznik z pianką i kruszonką
1

Jabłecznik z pianką i kruszonk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Domowy ocet jabłkowy - niezawodny przepis
2

Domowy ocet jabłkowy - niezawo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przyprawa do grilla - najlepsza

Przyprawa do grilla - najlepsz…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Domowa jarzynka – zdrowa wersja popularnej przyprawy
1

Domowa jarzynka – zdrowa wersj…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Posypka do chleba z masłem i świecznik z kamieni.

Posypka do chleba z masłem i ś…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio