Paszteciki z pieczoną dynią na ostro z mięciutkim ciastem, i chrupiącą skórką takie jeszcze cieplutkie pycha ... choć na zimno też smakują wyśmienicie. polecam
Drożdżowe bułeczki, zwinięte jak ślimaczki, z niebiańsko aromatycznym cynamonem. W takich chwilach mam ochotę nawet w nocy, gdy tak pachną, nie patrząc na nic, chwycić jedną, taką ciepłą, ze słodkim lukrem i smakować, smakować...
Przyszła pora na drożdżowe ślimaczki z dynią, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem aromatycznego cukru. Po upieczeniu nie można się od nich oderwać Następnego dnia tracą ze swej miękkości ale jak w domu jest więcej niż dwie osoby – inaczej niż u nas – to mała szansa, że dotrwają do następnego dnia…
Naleśniki z dynią na ostro to przepis, który przygotowałam z okazji gotowania na placu Nowym w Krakowie podczas spotkania Krakowskim Targiem (...). Naleśniki mimo, że krojone na 2 lub 3 części rozeszły się migiem i kilka osób prosiło o przepis na blogu, tak więc jest i przepis
Kiedy zrobiłam te oponki odwiedziła nas akurat amerykańska koleżanka mojej Córki i musiałam wyjaśnić jej co je…. ale przetłumaczyć nazwę oponki ;)? Nie zrozumiałaby …;) Wytłumaczyłam, że to serowe pączki :-) Myślę, że to bardziej rozsądna nazwa.
Oto moja propozycja na Tłusty Czwartek! Oponki! To szybkie pączki serowe. Będziecie zaskoczeni jak łatwo można je przygotować. Ciasto powstaje z połączenia mąki, sera, żółtek i śmietany. Spulchniaczem nie są tu, jak w przypadku tradycyjnych pączków, drożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie.
Jeżeli lubicie zdrowe, chrupiące przekąski musicie spróbować. Zioła i przyprawy można dobierać wg. własnego gustu i smaku. Czas pieczenia i gotowania podaję w przybliżeniu, ponieważ jest różny w zależności od tego jakie nasiona kupimy. Zamiast piec, ziarna można po ugotowaniu krótko podsmażyć na oliwie z dodatkiem ziół. Takie przekąski są popularne w krajach arabskich i śródziemnomorskich, sprawdzą się również jako dodatek do zup-kremów.
Te trzyskładnikowe, super szybkie, proste do zrobienia rogale, zachwyciły moje podniebienie, a zapach jaki unosił się w całym domu podczas pieczenia, postawił Emka na nogi. (..) Moje rogaliki, nadziałam domową konfiturą z dzikiej róży oraz nutellą z dodatkiem odrobiny masła orzechowego. Oba rodzaje były tak samo pyszne i znalazły swoim amatorów.