Nadzienie do pierogów z dynią i białym serem
przepis:
Nadzienie:
kawałek dyni Hokkaido (ok. 10 dag)
10 dag białego chudego sera
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
cukier
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
masło do polania pierogów
2 łyżki orzeszków pistacjowych
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, opłukać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Na patelni rozgrzać masło i miód, wrzucić dynię i smażyć mieszając ok. 10 min. Dynia powinna odparować wodę.
Usmażoną dynię ostudzić, wymieszać z serem, dodać cynamon i cukier do smaku.
Gotowym farszem nadziewać pierogi.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Na talerzu polać masłem przesmażonym z posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i posypać cukrem.