Trzyskładnikowe rogaliki z różą, nutellą i masłem orzechowym
Nie wierzyłam, że z połączenia zaledwie trzech składników, mogą wyjść tak smaczne i tak kruche rogaliki.
Robiłam je w ramach piątkowego, nocnego relaksu, z duszą na ramieniu, kiedy cały dom już spał, a ja w razie niewypału, bez tłumaczenia się komukolwiek, mogłam wyrzucić je do kubła na śmieci;)
Nic takiego się jednak nie stało.
Te trzyskładnikowe, super szybkie, proste do zrobienia rogale, zachwyciły moje podniebienie, a zapach jaki unosił się w całym domu podczas pieczenia, postawił Emka na nogi.
Wpadł on o północy do kuchni, skory do próbowania jeszcze gorącej partii ciasteczek.
Moje rogaliki, nadziałam domową konfiturą z dzikiej róży oraz nutellą z dodatkiem odrobiny masła orzechowego. Oba rodzaje były tak samo pyszne i znalazły swoim amatorów.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250g masła
- 250g serka homo waniliowego/gęstej śmietany 18%
dodatkowo:
- ulubione powidła ( u mnie domowa konfitura z dzikiej róży) do nadziania/nutella/ masło orzechowe/
- cukier puder do posypania
Składniki na ciasto zagnieść.
Ciasto schłodzić w lodówce ok 1h.
Ciasto podzielić na cztery części.
Każdą część rozwałkować na kształt koła.
Przy pomocy noża, ciasto pokroić na trójkąty.
Na każdy trójkąt położyć łyżeczkę konfitury.
Zwinąć rogalika (od szerszej części do węższej).
Rogaliki piec 20-25 minut w 180C.
Wystudzone rogaliki można oprószyć cukrem pudrem.