Ciasto z dynią i bakaliami
Przepis na to ciasto z dynią i bakaliami wybrałam przede wszystkim ze względu na dynię i oczywiście – ze względu na kampanię Pokochaj olej rzepakowy. (Przypominam – konkurs z super nagrodami wciąż trwa, szczegóły tutaj: http://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody) Ciasto wyszło obłędnie puszyste i wilgotne. Myślę, że mogę je bez problemu porównać do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Oprócz tego, że jest pyszne to – o ile coś z niego zostanie – dość długo zachowuje świeżość. Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu, a naprawdę rewelacyjnie smakuje więc jak tylko macie dostęp do dyni to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Ciasto z dynią i bakaliamiSkładniki:
- 2 szklanki drobno startej dyni
- 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka bakalii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
1. Jajka z cukrem ubić aż powstanie puszysta, biała masa. Ciągle ubijając dolewać po trochu oleju. Po trochu dodawać mąkę (przesianą wcześniej) i wymieszaną z proszkiem, cynamonem i sodą. Na koniec dodać bakalie i odciśniętą dynię i wszystko dobrze wymieszać.
2. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 22×22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około godziny (lub do suchego patyczka).
3. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
Smacznego
Źródło: znalezione w jakiejś gazecie…
Drukuj / PDF