Oponki serowe
Oto moja propozycja na Tłusty Czwartek! Oponki! To szybkie pączki serowe. Będziecie zaskoczeni jak łatwo można je przygotować. Ciasto powstaje z połączenia mąki, sera, żółtek i śmietany. Spulchniaczem nie są tu, jak w przypadku tradycyjnych pączków, drożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie. Miłego ucztowania Wam życzę!
Przepis pochodzi ze strony Ivkawkuchni.pl
Składniki: 500g sera białego półtłustego, 500g mąki pszennej, 100g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 żółtka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka rumu lub spirytusu, 250ml gęstej śmietany
Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia mały kieliszek spirytusu (dodajemy do zimnego oleju) cukier puder do posypania Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Na blacie obsypanym mąką wałkujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy w cieście duże kółka, a w środku każdego kółka dziurkę za pomocą kieliszka. Kółka powstałe po wycięciu możemy ponownie zagnieść lub po prostu usmażyć małe pączki. Smażymy na rozgrzanym oleju (z dodatkiem spirytusu) na złoty kolor. Usmażone oponki kładziemy na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.