Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami.

Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami.

W ramach kolejnej podróży karnawałowo – kulinarnej po Europie przenosimy się do Holandii. Z tamtejszych ulic i domów bowiem pochodzą dzisiejsze pączki o charakterystycznej nazwie oliebollen (l.poj. oliebol). W wolnym tłumaczeniu znaczy ona tyle, co kulki w oleju. I ta nazwa w istocie odzwierciedla dokładnie to, czym są oliebollen. Mnie osobiście najbardziej przypominają racuchy z jabłkami, jakie znam z dzieciństwa. Z tą tylko różnicą, że są smażone we fryturze i mają kształt niewielkich i nieforemnych pączków. Zdecydowanie bardziej tłuste i cięższe niż Malasadas, ale też bardziej chrupiące z zewnątrz. Jabłko i rodzynki to zawsze świetny dodatek do tego typu ciastek. Dodają słodyczy i jednocześnie stanowią ciekawy, nieco odświeżający akcent smakowy.

Holenderskie oliebollen udały się wyśmienicie. To kolejny przysmak karnawałowy, do którego chętnie będę wracała. Przygotowuje się je równie szybko i bezproblemowo, co malasadas, czy nasze polskie racuchy z jabłkami, a z pewnością będą ciekawą alternatywą dla klasycznych pączków i chrustów. Niech nie zwiedzie Was ich niepozorny, nieco rustykalny wygląd. Są pyszne! A te małe spieczone drobinki ciasta, które przypadkiem wpadną do garnka… Jest o co walczyć…

Zdjęcie - Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 330g mąki pszennej
  • 250ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie 7g suszonych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 jabłko
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • olej do smażenia, ok 1l

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszaj z cukrem i drożdżami.
  • Mleko podgrzej, dodaj jajka i rozmąć rózgą lub widelcem.
  • Płyny dodaj do mąki i za pomocą miksera lub drewnianej łyżki wyrób jednolite, elastyczne i wilgotne ciasto.
  • Na koniec dodaj sól, rodzynki, skórkę cytrynową i jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę.
  • Wymieszaj. Ciasto powinno być półpłynne i ciągnące.
  • Przykryj i odstaw na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
  • W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180°C
  • Wyrośnięte ciasto nabieraj zwilżoną w oleju łyżką i wrzucaj bezpośrednio do oleju. Smaż na złoty kolor z każdej strony.
  • Odsącz z nadmiaru oleju układając pączki na ręczniku kuchennym, a następnie oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów