Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami.
W ramach kolejnej podróży karnawałowo – kulinarnej po Europie przenosimy się do Holandii. Z tamtejszych ulic i domów bowiem pochodzą dzisiejsze pączki o charakterystycznej nazwie oliebollen (l.poj. oliebol). W wolnym tłumaczeniu znaczy ona tyle, co kulki w oleju. I ta nazwa w istocie odzwierciedla dokładnie to, czym są oliebollen. Mnie osobiście najbardziej przypominają racuchy z jabłkami, jakie znam z dzieciństwa. Z tą tylko różnicą, że są smażone we fryturze i mają kształt niewielkich i nieforemnych pączków. Zdecydowanie bardziej tłuste i cięższe niż Malasadas, ale też bardziej chrupiące z zewnątrz. Jabłko i rodzynki to zawsze świetny dodatek do tego typu ciastek. Dodają słodyczy i jednocześnie stanowią ciekawy, nieco odświeżający akcent smakowy.
Holenderskie oliebollen udały się wyśmienicie. To kolejny przysmak karnawałowy, do którego chętnie będę wracała. Przygotowuje się je równie szybko i bezproblemowo, co malasadas, czy nasze polskie racuchy z jabłkami, a z pewnością będą ciekawą alternatywą dla klasycznych pączków i chrustów. Niech nie zwiedzie Was ich niepozorny, nieco rustykalny wygląd. Są pyszne! A te małe spieczone drobinki ciasta, które przypadkiem wpadną do garnka… Jest o co walczyć…
Składniki:
- 330g mąki pszennej
- 250ml letniego mleka
- 2 jajka
- 1 opakowanie 7g suszonych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki rodzynek
- 1 jabłko
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- olej do smażenia, ok 1l
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę wymieszaj z cukrem i drożdżami.
- Mleko podgrzej, dodaj jajka i rozmąć rózgą lub widelcem.
- Płyny dodaj do mąki i za pomocą miksera lub drewnianej łyżki wyrób jednolite, elastyczne i wilgotne ciasto.
- Na koniec dodaj sól, rodzynki, skórkę cytrynową i jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę.
- Wymieszaj. Ciasto powinno być półpłynne i ciągnące.
- Przykryj i odstaw na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
- W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180°C
- Wyrośnięte ciasto nabieraj zwilżoną w oleju łyżką i wrzucaj bezpośrednio do oleju. Smaż na złoty kolor z każdej strony.
- Odsącz z nadmiaru oleju układając pączki na ręczniku kuchennym, a następnie oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!