Ziemniaczane róże - szybka przekąska
Co dzisiaj kuchnia serwuje? Ziemniaczne róże ! Bardzo ciekawa propozycja podania zwykłych ziemniaków. Chrupiące różyczki oczarują każdego, bo tak podanych ziemniaków nic nie przebije.
Samo przygotowanie jest dziecinne proste. By przygotować tą czarującą przekąskę potrzebujesz dwóch składników: ziemniaków i plastrów wędzonego boczku lub bekonu. Do dzieła!
Składniki:
ziemniaki
surowy wędzony boczek w plastrach
olej
sól, pieprz
Przygotowanie:
- ziemniaki pokroić na mandolinie w cienkie plasterki. Muszą być elastyczne, by dały się zrolować
- rozłożyć płasko plasterki boczku i układać pokrojone ziemniaki wzdłuż plastra tak, by wzajemnie zachodziły na siebie. Plasterki ziemniaków przy pomocy pędzla posmarować cienko olejem, oprószyć solą i pieprzem i zwijać wzdłuż całej długości plastra boczku
- różyczki ziemniaczane układać w mufinkowej foremce. Dołki przedtem lekko natłuścić. Piec w 200`C 20 minut do zrumienienia brzegów ziemniaka