Ciasto pierogowe z masłem i olejem

Ciasto pierogowe z masłem i olejem

Zdjęcie - Ciasto pierogowe z masłem i olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Już nie raz pisałam, że ,moje córki lubią pierogi..najbardziej z kapustą i grzybami..ale nadzienie do pierogów może być dowolne.Przepis na ciasto pierogowe pochodzi stąd.

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2,5 szkl. gorącej wody
  • dowolne nadzienie

Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą. W środku zrobić dołek, do którego wbić jajko, dodać łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką wymieszać wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolewać około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, lecz wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk.Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1-2 mm. Ciasta nie należy podsypywać mąką, lecz co kilka ruchów wałka należy je odkleić i odwrócić. Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka, na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu i sklejać brzegi, formując pierogi.Gotować w osolonej wodzie.

  • Zdjęcie - Ciasto pierogowe z masłem i olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
    Zdjęcie - Ciasto pierogowe z masłem i olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

UDOSTĘPNIJ TEN POST Facebook Twitter Google + Pinterest

Kategorie przepisów