Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką
Zdjęcie - Śledzie pod pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śledzie to bardzo wdzięczny produkt w kuchni, łatwo je przygotować i to z dużym wyprzedzeniem. Świetnie się przechowują. Idealnie smakują zarówno z chlebem, jak i z gotowanymi ziemniakami. Nieduża srebrzysta rybka króluje nie tylko w kuchni skandynawskiej, w polskiej także poradziła sobie świetnie - głównie za sprawą łatwości w konserwacji, bo wystarczy ją zasolić, by znacznie przedłużyć jej trwałość.
Śledź pod pierzynką z jajek, cebuli, startego sera i majonezu to jedno z najpopularniejszych połączeń smakowych. Ciężki sos majonezowy można jednak zastąpić nieco lżejszą wersją z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego.

Zdjęcie - Śledzie pod pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
4 filety śledziowe
majonez/jogurt grecki/śmietana
4 jajka "O" ugotowane na twardo
2 cebule
starty miękki ser żółty
grubo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
  • wymoczyć śledzie do pożądanej słoności
  • ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody). Obrać i posiekać w drobną kostkę cebulę
  • Układać pocięte w skośne paski śledzie w salaterce (lub foremkach) na dnie, następnie posmarować majonezem i oprószyć pieprzem. Przykryć posiekaną w drobną kostkę cebulką, majonezem, pieprzem, posiekanymi jajkami, majonezem, pieprzem, startym serem i delikatnie ucisnąć. Na noc wstawić do lodówki
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Śledzie pod pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów