Gołąbki inaczej
Gołąbki to pyszne, lecz bardzo pracochłonne danie. Samo gotowanie kapusty zajmuje mnóstwo czasu i dochodzi do tego gotowanie mięsa oraz ryżu. Dlatego te osoby, które uwielbiają gołąbki i nie mają zbyt dużo czasu niech, zrobią je z tego przepisu.
Składniki:
- 250 g ryżu,
- pół główki małej kapusty,
- duża cebula,
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe),
- 2 jaja,
- bułka tarta lub płatki owsiane,
- pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie, papryka, kminek,
- 300 ml sosu pomidorowego
Przygotowanie:
Ryż należy wypłukać, wsypać do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarł. Ostudzić. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko zasolić, odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Do wystudzonego ryżu dodać odciśniętą kapustę, cebulkę, surowe mięso. Wybić jaja, dodać przyprawy. Dobrze połączyć. Następnie należy formować gołąbki i obtaczać w bułce tartej. Obsmażać na oleju z obu stron. Gotowe gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem pomidorowym. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 1 godzinę.