Domowa masa makowa - prosta i szybka

Domowa masa makowa - prosta i szybka
Zdjęcie - Domowa masa makowa - prosta i szybka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Domowa masa makowa jest nieporównywalnnie smaczniejsza i zdrowsza od kupnej z puszki. Kupna masa jest bardzo wodnista, przesłodzona syropem glukozowo-fruktozowym, pełna zagęszczaczy, stabilizatorów i konserwantów. Nie polecam kupnej masy, bo to najczęstsza przyczyna niepowodzeń, z jej użyciem najpewniej upieczesz zakalca.
Domowę masę makową zrobisz na dwa sposoby: z maku, który samodzielnie zmielisz (w specjalnym młynku, w elektrycznym młynku do kawy lub w przystawce do Vitamixa) lub kupisz już zmielony.
Jeśli kupisz gotowy mak mielony przygotowanie domowej masy makowej jest bajecznie proste. Zalewasz mak wrzącym mlekiem, mieszasz z ulubionymi dodatkami, studzisz i gotowe.
Można ją modyfikować, zmniejszając ilość poszczególnych dodatków lub zmieniająć ich proporcje, według potrzeb i własnych upodobań. Masa makowa ma szerokie zastosowanie w świątecznej kuchni, zatem nie zwlekaj z jej przygotowaniem!

Składniki:
Zdjęcie - Domowa masa makowa - prosta i szybka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami200 g mielonego maku
180 - 200 ml mleka
200 ml miodu - 3 łyżki
100 g rodzynków
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (z tego przepisu)
2-3 łyżki Amaretto, rumu lub olejku rumowego/migdałowego
30-40 g masła
cukier waniliowy (z tego przepisu)

Wykonanie:
  • mleko, miód i masło zagotować w rondlu. Wrzącym mlekiem zalać zmielony mak i zamieszać trzepaczką balonową, odstawić do napęcznienia
  • dodać resztę składników i odstawić do napęcznienia. Ostudzić
  • masę można wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. sparzonymi, obranymi migdałami, kandyzowaną skórką cytrynową
UDANYCH WYPIEKÓW!


Zdjęcie - Domowa masa makowa - prosta i szybka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów