Doskonały biszkopt
Biszkopt niezawodny, który zawsze się udaje, nigdy nie opada, a przy tym jest mięciutki i pulchny, po upieczeniu bardzo lekki. Nie trzeba go wcale rzucać na podłogę, jak wielu to czyni z Was, nie wiem skąd taki pomysł ?
Ja piekę ten biszkopt od lat, zawsze się sprawdza i jeszcze nigdy mnie zawiódł, należy tylko przestrzegać kilku wskazówek, które z przyjemnoscią podpowię. Zapraszam na doskonały biszkopt.
Składniki:
- 6 jaj
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 180 g mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubijać na wysokich obrotach mikserem przez ok. 30 sek., następnie dodawać po dwie łyżki cukru i cukru waniliowego w kilku minutowych odstępach, tak aby cukier się rozpuścił.
- Masa powinna być pół gęsta i błyszcząca.
- Do takiej masy dodawać po 1 żółtku w odstępach do połączenia żółtek.
- Następnie po 1 łyżce oleju.
- Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Przesiać i dodać na dwa razy do ubitej masy.
- Nie używać miksera, wymieszać ręcznie, tak dokładnie aby mąką połączyła się z masą.
- Formę tortową o wymiarach 24 cm.
- Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, a rant formy wysmarować tłuszczem i posypać mąką, nadmiar usunąć.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Zaraz po upieczeniu, biszkopt wystawić z piekarnika i zdjąć obręcz formy.
- Odwrócić i wyłożyć na kratkę metalową, szybciutko usunąć dolną blaszkę i delikatnie usunąć papier do pieczenia.
- Tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Biszkopt można przeciąć na 3 lub 4 blaty za pomocą gilotynki lub noża z ząbkami.
Smacznego i polecam ?