Domowy ketchup
Ketchup, który nie ma sobie równych. W naszym domu jest wprost rozchwytywany. Jeśli macie w planach przygotowanie tego przetworu, spieszcie się. To ostatni moment tanich i przepysznych pomidorów (malinówki po 2 zł!).
/ przepis na 4 butelki o pojemności 290 ml, moje to #763 z firmy WECK/
- 3 kg pomidorów malinowych lub podłużnych z małą ilością pestek
- 60 ml octu
- 200 g brązowego cukru
- 1 duża cebula
- 1 żółta lub czerwona papryka
- pół ostrej papryczki
- 3 suszone śliwki
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta ziarenek gorczycy
- 2 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka ziół: tymianku, bazylii, oregano i estragonu
- ząbek czosnku (można dać 2)
Pomidory myjemy i kroimy, wkładamy do dużego garnka i gotujemy do momentu aż staną się miękkie i puszczą sok.
Przecieramy je przez sitko (można pomóc sobie blenderem).
Przecier pomidorowy przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, papryczkę, paprykę, rozgnieciony czosnek, suszone śliwki. Gdy warzywa będą miękkie wszystko dokładnie blendujemy.
Następnie dodajemy cukier, ocet i zmielone w moździerzu zioła i przyprawy.
Miksturę redukujemy jeszcze przez ok. 25 minut na małym ogniu.
Następnie w piekarniku nagrzanym do 120 stopni wyparzamy buteleczki wraz z zakrętkami przez 20 minut. Do gorących przekładamy nasz ketchup i zakręcamy.
Nie ma potrzeby go pasteryzować. Dzięki zawartości octu bardzo ładnie się przetrzymuje.
Smacznego!:)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________