Domowe mleko migdałowe
Domowe mleko migdałowe - napój mało u nas znany, a szkoda, bo jest pyszne i niezwykle wartościowe pod względem zdrowotnym. Warto włączyć je do codziennej diety ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, wysokiej zawartości wapnia oraz wit. E, która jest przeciwutleniaczem i chroni przed wpływem wolnych rodników. Mleczko migdałowe, uzyskane po uprzednim zmieleniu i wymieszaniu z wodą, stanowi napój znacząco przynoszący ulgę w stanach napięcia nerwowego, wpływa na odporność organizmu. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu, a także cynku, miedzi i manganu. Obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów (które mogą jełczeć) migdały należy przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SKŁADNIKI:
150 g migdałów (1 szklanka)
4 szklanki wody
Migdały zalej 1 szklanką wody i odstaw na całą noc. Podgrzej lekko, dodaj jeszcze jedną szklankę wody i zmiksuj blenderem przez 2-3 minuty.
Następnie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i dobrze odciśnij migdałową pulpę.
Pulpę ponownie przełóż do naczynia i zalej kolejną szklanką wody i zmiksuj. Ponownie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i odciśnij. Czynność powtórz po raz trzeci.
Mleko przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku lub butelce do 3 dni. Przed użyciem należy butelkę wstrząsnąć i zamieszać.
Smacznego :)
100 ml mleka zawiera średnio:
energia: 74kcal
białko: 2,6 g
węglowodany: 4,5 g
błonnik: 1,7 g
tłuszcze: 6,7 g
cholesterol: 0 mg