Baba ghanoush z pastą tahini własnej roboty

Baba ghanoush to danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie. Jest to pasta z miąższu bakłażana i sezamu. Podaje się ją z plackami pita lub khubz. W Egipcie serwuje się ją również jako danie główne z owocami granatu.

Pastę ukręcili wraz ze mną: Panna Malwinna, Chantel, Bartoldzik, Justinka, Iza oraz Emilia.

Ja mój przepis na pastę wykonałam według przepisu Elizy Mórawskiej z White Plate. Najpierw jednak musiałam zrobić (nie chciałam kupować gotowej w sklepie) pastę tahini i tutaj posiłkowałam się przepisem Grumków.

 

Zdjęcie - Baba ghanoush z pastą tahini własnej roboty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

Pasta tahini:

0,5 szklanki ziaren sezamu białego

1 łyżka oleju rzepakowego (w oryginale sezamowy)

1 łyżka soku z cytryny (w oryginale limonki)

1 łyżka wody

1 ząbek czosnku

szczypta soli

Baba ghanoush:

Pasta tahini w ilości jak powyżej – ok. 100 g

2 bakłażany

sok z 1 cytryny

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

sól, pieprz do smaku

 

1. Najpierw przygotowujemy pastę tahini: podprażamy na suchej patelni teflonowej sezam. Dajemy mu ostygnąć, następnie mielimy w malakserze lub młynku do kawy. Dodajemy stopniowo olej, sok z cytryny, wodę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Miksujemy. Jeśli pasta jest zbyt gorzka, choć generalnie ma taki właśnie smak, można dodać trochę melasy lub miodu. Jeśli mamy gotową pastę tahini, pomijamy ten krok ;)

2. Bakłażany przekrawamy na pół. Smarujemy olejem roślinnym, posypujemy solą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 30 minut. Wierzch rozciętego bakłażana musi być ciemnobrązowy, a miąższ bardzo miękki. Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i czekamy aż ostygną.

3. Miąższ z bakłażana oddzielić łyżką od skórki. Pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać z pastą tahini, sokiem z cytryny, posiekaną natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminem rzymskim, pieprzem i solą.

4. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.

5. Jest to znakomita pasta do kanapek, tartinek, krakersów. Można ją podawać jak hummus z różnymi warzywami.

 

Przepis dodaję do mojej akcji Warzywa psiankowate oraz do akcji Kuchnia Bliskiego Wschodu.

 

Zdjęcie - Baba ghanoush z pastą tahini własnej roboty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Baba ghanoush z pastą tahini własnej roboty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tags: arabskie, bakłażan, psiankowate, sezam, tahini

Przepisy z tych kategorii

Kłębki z kadayif z pieczonym bakłażanem w środku

Kłębki z kadayif z pieczonym b…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Wietnamskie sajgonki ( z mięsem, ryżem i warzywami)

Wietnamskie sajgonki ( z mięse…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Deser malinowy

Deser malinowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto fale dunaju

Ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami

Rolada szpinakowa leśny mech z…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Tatar z tuńczyka na musie z awokado

Tatar z tuńczyka na musie z aw…

food² food²
Food Square

Hummus z bobu
1

Hummus z bobu

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Cukinia zapiekana z serem grana padano i oregano

Cukinia zapiekana z serem gran…

Beti Beti
kruche babeczki

Kacze wątróbki w koniaku z czerwonymi porzeczkami

Kacze wątróbki w koniaku z cze…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zapiekanki z bobem, karmelizowaną cebulą, wołowym stekiem i kolendrą

Zapiekanki z bobem, karmelizow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gofry z mozzarellą i salami

Gofry z mozzarellą i salami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka