Baba ghanoush z pastą tahini własnej roboty
Baba ghanoush to danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie. Jest to pasta z miąższu bakłażana i sezamu. Podaje się ją z plackami pita lub khubz. W Egipcie serwuje się ją również jako danie główne z owocami granatu.
Pastę ukręcili wraz ze mną: Panna Malwinna, Chantel, Bartoldzik, Justinka, Iza oraz Emilia.
Ja mój przepis na pastę wykonałam według przepisu Elizy Mórawskiej z White Plate. Najpierw jednak musiałam zrobić (nie chciałam kupować gotowej w sklepie) pastę tahini i tutaj posiłkowałam się przepisem Grumków.
Składniki:
Pasta tahini:
0,5 szklanki ziaren sezamu białego
1 łyżka oleju rzepakowego (w oryginale sezamowy)
1 łyżka soku z cytryny (w oryginale limonki)
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Baba ghanoush:
Pasta tahini w ilości jak powyżej – ok. 100 g
2 bakłażany
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz do smaku
1. Najpierw przygotowujemy pastę tahini: podprażamy na suchej patelni teflonowej sezam. Dajemy mu ostygnąć, następnie mielimy w malakserze lub młynku do kawy. Dodajemy stopniowo olej, sok z cytryny, wodę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Miksujemy. Jeśli pasta jest zbyt gorzka, choć generalnie ma taki właśnie smak, można dodać trochę melasy lub miodu. Jeśli mamy gotową pastę tahini, pomijamy ten krok
2. Bakłażany przekrawamy na pół. Smarujemy olejem roślinnym, posypujemy solą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 30 minut. Wierzch rozciętego bakłażana musi być ciemnobrązowy, a miąższ bardzo miękki. Wyjmujemy bakłażany z piekarnika i czekamy aż ostygną.
3. Miąższ z bakłażana oddzielić łyżką od skórki. Pokroić na małe kawałeczki. Wymieszać z pastą tahini, sokiem z cytryny, posiekaną natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminem rzymskim, pieprzem i solą.
4. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.
5. Jest to znakomita pasta do kanapek, tartinek, krakersów. Można ją podawać jak hummus z różnymi warzywami.
Przepis dodaję do mojej akcji Warzywa psiankowate oraz do akcji Kuchnia Bliskiego Wschodu.
Tags: arabskie, bakłażan, psiankowate, sezam, tahini