Domowa oliwa z tymiankiem i cytryną

Domowa oliwa z tymiankiem i cytryną

Zdjęcie - Domowa oliwa z tymiankiem i cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Lubicie aromatyczne oliwy z ziołami ja bardzo dlatego dziś przedstawiam wam moją oliwę smakową jedną z wielu które mam na półkach w mojej kuchni... i zachęcam was abyście robili je w swoich damach. Wzbogacą smak waszych potraw... Polecam

  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • garść świeżego tymianku
  • skórka z dwóch cytryn
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu

 

Butelkę wyparzyć, następnie wrzucić do niej garść świeżego tymianku..Cytrynę sparzyć i obrać ze skóry, ale tak aby nie było białej części. Następnie pokroić skórkę z cytryny w paseczki z  i wrzucić do butelki. Oliwy wlać do rondelka i lekko podgrzać ale, nie gotować. Tak podgrzaną oliwę delikatnie przelać do butelki, zawinąć butelkę w gazetę i odstawić w chłodne miejsce na ok 2 tygodnie aby przeszła smakiem. 

Polecam 

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów