Domowa oliwa z tymiankiem i cytryną
Lubicie aromatyczne oliwy z ziołami ja bardzo dlatego dziś przedstawiam wam moją oliwę smakową jedną z wielu które mam na półkach w mojej kuchni... i zachęcam was abyście robili je w swoich damach. Wzbogacą smak waszych potraw... Polecam
- 300 ml oleju rzepakowego
- 100 ml oliwy z oliwek
- garść świeżego tymianku
- skórka z dwóch cytryn
- kilka ziaren czerwonego pieprzu
Butelkę wyparzyć, następnie wrzucić do niej garść świeżego tymianku..Cytrynę sparzyć i obrać ze skóry, ale tak aby nie było białej części. Następnie pokroić skórkę z cytryny w paseczki z i wrzucić do butelki. Oliwy wlać do rondelka i lekko podgrzać ale, nie gotować. Tak podgrzaną oliwę delikatnie przelać do butelki, zawinąć butelkę w gazetę i odstawić w chłodne miejsce na ok 2 tygodnie aby przeszła smakiem.
Polecam
Wydrukuj przepis