Ketchup domowy

Ketchup domowy


Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystko co domowe i zrobione samemu smakuje najlepiej. Chociaż zapewne przyzwyczailiśmy się do smaków ulubionych kupnych ketchupów. Ale czasem warto włożyć odrobinę wysiłku i pracy,żeby dowiedzieć się który smakuje lepiej. Ketchup używany jest w naszych kuchniach często do kanapek, pizzy czy mięs. Miło będzie w zimowy wieczór otworzyć swój własny słoiczek pachnących pomidorów i poczuć lato na talerzu. 
Moją wersję ketchupu możecie modyfikować. Należy próbować i doprawiać wedle smaków. Dużo zależy też od rodzaju pomidorów. Ja zrobiłam go po swojemu, ale musicie mi uwierzyć na słowo - wyszedł przepyszny!

Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 3 kg. dojrzałych pomidorów
  • 3 sztuki czerwonej papryki
  • 2 szt.cebuli
  • kawałek korzenia imbiru
  • 7-8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka goździków
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki oliwy
  • papryczka chili (bez pestek) lub 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • 6 łyżeczek octu winnego (opcjonalnie)
  • pieprz do smaku

Pomidory umyłam. Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przekroiłam je na mniejsze części. Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wycisnęłam je przez wyciskarkę. Możecie je też pokroić na małe kawałki, zagotować i zmielić blenderem. Albo od razu zmielić w malakserze.
Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I tak o to w parę minut uzyskałam gęstą masę pomidorową.
Gotowałam ją na małym gazie przez 1,5 godziny,co jakiś czas mieszając.
Pomidory powinny odparować i zgęstnieć.

Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W międzyczasie zajęłam się papryką.
Można jej nie dodawać do ketchupu.
Ale dała fajny smak i mnie osobiście smakowało połączenie tych dwóch warzyw. Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Opaliłam ja nad gazem.
Można ją również zgrillować w piekarniku.

Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obrałam ją ze skórki.

Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Obrałam imbir, ząbki czosnku i cebule.
Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cebule pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju.
Imbir i czosnek starłam na drobnej tarce.
Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przełożyłam do miksera paprykę, czosnek,imbir

Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

i podsmażoną lekko cebulę.

Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Można dodać trochę przecieru pomidorowego,żeby składniki łatwiej się mieliły.
Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak uzyskaną pastę paprykową wlałam do pomidorów.

Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pora na przyprawy.
Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W młynku lub moździerzu utarłam nasiona gorczycy, kolendry i goździki.

Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wsypałam je do pomidorów.

Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodałam sól, cukier, oliwę, pieprz, ostrą paprykę i jak potrzeba (trzeba próbować!) ocet winny.

W miarę jak ketchup zaczął gęstnieć, trzeba go częściej mieszać bo "uroczo" bulgocze i chlapie ;-)

Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na koniec stwierdziłam,że użyję blendera aby konsystencja ketchupu
była bardziej aksamitna i gładka.
Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nakładałam do wyparzonych słoików. Można go trzymać w lodówce do bezpośredniego spożycia. Aby dotrwał do zimy, powinno się go pasteryzować. W tym celu, gotowałam słoiki przez 20 minut we wrzątku lub można pasteryzować w 120 stopniach w piekarniku. Mnie wyszły 3 słoiczki o pojemności 400 ml.
Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!
Zdjęcie - KETCHUP DOMOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów