Chakalaka (warzywny relisz)

Fajna nazwa, prawda? :)

Chakalaka to tradycyjny, warzywny relisz pochodzący z Południowej Afryki. Najczęściej podaje się go razem z pap (kleikiem kukurydzianym) do grillowanych mięs lub gulaszów. Ja podałam go do kurczaka peri-peri. Na zrobienie kleiku kukurydzianego się nie zdecydowałam – jakoś wątpię, by mi posmakował ;)

Przepisów na chakalaka jest sporo, gdyż może się on składać z różnych gatunków warzyw. Ja wypróbowałam przepis z magazynu „Kuchnia” 5/2012.

Zdjęcie - Chakalaka (warzywny relisz) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
RELISZ CHAKALAKA
(2-3 porcje)
1 łyżka oleju,
1-2 ząbki czosnku,
1 zielona papryczka chili,
½ cebuli, ½ zielonej papryki,
1 średnia marchewka,
250g dojrzałych pomidorów,
½ puszki (200g) krojonych pomidorów,
½ szklanki bulionu warzywnego,
½ łyżeczki cukru,
sól i pieprz do smaku

Oczyszczoną z nasion papryczkę chili, czosnek i cebulę posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieloną paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pomidory również drobno pokroić.
W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i chili i krótko smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, marchew, pomidory świeże i z puszki. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 minut, aby warzywa zmiękły, a nadmiar płynu odparował.

Gotowy relisz można częściowo zmiksować blenderem (ale nie na gładko) lub zostawić warzywa w kawałkach.


Nadmiar reliszu z powodzeniem sprawdzi się jako sos do makaronu :)


Zdjęcie - Chakalaka (warzywny relisz) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chakalaka (warzywny relisz) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chakalaka (warzywny relisz) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Batoniki proteinowe Nutella
1

Batoniki proteinowe Nutella

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sernik na zimno bez cukru
1

Sernik na zimno bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Chrupiące batoniki migdałowe z amarantusem i czekoladą
1

Chrupiące batoniki migdałowe z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Mus z sera labneh z truskawkami i wodą różaną
1

Mus z sera labneh z truskawkam…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Brownie migdałowe bez cukru (słodzone erytrolem)
2

Brownie migdałowe bez cukru (s…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Fit ciasto dyniowe
1

Fit ciasto dyniowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Koktajl marchewkowy z pomarańczą
1

Koktajl marchewkowy z pomarańc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Relish śliwkowy

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka z kiszonymi patisonami, jajkiem i dressingiem musztardowym

Sałatka z kiszonymi patisonami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z pesto ze szpinaku
1

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj