Chakalaka (warzywny relisz)

Fajna nazwa, prawda? :)

Chakalaka to tradycyjny, warzywny relisz pochodzący z Południowej Afryki. Najczęściej podaje się go razem z pap (kleikiem kukurydzianym) do grillowanych mięs lub gulaszów. Ja podałam go do kurczaka peri-peri. Na zrobienie kleiku kukurydzianego się nie zdecydowałam – jakoś wątpię, by mi posmakował ;)

Przepisów na chakalaka jest sporo, gdyż może się on składać z różnych gatunków warzyw. Ja wypróbowałam przepis z magazynu „Kuchnia” 5/2012.

Zdjęcie - Chakalaka (warzywny relisz) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
RELISZ CHAKALAKA
(2-3 porcje)
1 łyżka oleju,
1-2 ząbki czosnku,
1 zielona papryczka chili,
½ cebuli, ½ zielonej papryki,
1 średnia marchewka,
250g dojrzałych pomidorów,
½ puszki (200g) krojonych pomidorów,
½ szklanki bulionu warzywnego,
½ łyżeczki cukru,
sól i pieprz do smaku

Oczyszczoną z nasion papryczkę chili, czosnek i cebulę posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieloną paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pomidory również drobno pokroić.
W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i chili i krótko smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, marchew, pomidory świeże i z puszki. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 minut, aby warzywa zmiękły, a nadmiar płynu odparował.

Gotowy relisz można częściowo zmiksować blenderem (ale nie na gładko) lub zostawić warzywa w kawałkach.


Nadmiar reliszu z powodzeniem sprawdzi się jako sos do makaronu :)


Zdjęcie - Chakalaka (warzywny relisz) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chakalaka (warzywny relisz) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chakalaka (warzywny relisz) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Cykoria  z papryką

Cykoria z papryką

figmara figmara
figowe smaki

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Zielona sałatka z brokułów i awokado

Zielona sałatka z brokułów i a…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tradycyjne curry z kurczaka

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!