Uwielbiam czerwone pesto. Za sklepowym bazyliowym nie przepadam, ale takie domowe pietruszkowe jest pyszne. Przepis znalazlam na blogu Niny. Polecam gorąco!
Nastawiamy zakwas na wigilijny barszcz czerwony, Święta coraz bliżej, a na stole nie może przecież zabraknąć tradycyjnego barszczu :-) więc do dzieła ...
W lodówce słoik z taką solą ziołową może stać całymi tygodniami, albo i miesiącami. Sól, jak wiadomo, konserwuje, a poza tym zatrzymuje w sobie smak i zapach świeżych ziół. Można ją długo przechowywać i cieszyć się ich smakiem, kiedy na grządkach leży śnieg.
Przypraw, które używam nie jest jakoś specjalnie dużo, ale są na tyle ważne, że doczekały się własnej półeczki w spiżarni :) (...) Ostatnio przybył nowy słoiczek. Stoi pomiędzy pieprzem czarnym i sodą oczyszczoną. Nazywa się: przyprawa do kurczaka. Jest to moja własna wersja. Aromatyczna, świeża i bez dodatku glutaminianu sodu.
Pesto jest banalnie proste do wykonania w krótkim czasie. Nie wymaga żadnego gotowania.To pesto z rukoli jest delikatne a jednocześnie wyraziste w smaku, dzięki obecności parmezanu.
Krem kokosowy zobaczyłam u Olgi i .. zaniemówiłam .. rany to takie proste ? Poszłam na zakupy na mój znajomy plac i .. akurat Pan miał kokosy po 0,50 zł ( tak, tak pięćdziesiąt groszy sztuka ) nie myśląc długo kupiłam 2 : ) Jeden szybko przerobiłam i teraz codziennie delektuję się jedną łyżeczką kremu, oj pyszny on jest.
Smażona w cukrze przyda się do wielkanocnych wypieków i nie tylko. Jest jeszcze trochę czasu do świąt, w sklepach pomarańczy pod dostatkiem, zachęcam więc do zrobienia sobie kilku słoiczków. Nie jest to trudne, wymaga tylko trochę czasu.
Lemon curd to angielski krem cytrynowy, który podbił serca (i kubki smakowe) ludzi na całym świecie :) Jego intensywny, kwaśno-słodki smak sprawia, że trudno pozostać wobec niego obojętnym. Według mnie – jest absolutnie boski w smaku.
Dziś mam do zaprezentowania pastę z rabarbaru, która choć nie zachwyca wyglądem, to rekompensuje to wspaniałym, korzennym smakiem. Idelana do mięs, pasztetów, do kanapek z pieczoną wołowiną, do wszystkiego, na co przyjdzie Wam ochota.
Smaczny dodatek do lodów, gofrów lub ciast np. sernika.(...) Skorzystałam z mrożonych wiśni, ale z powodzeniem można teraz w sezonie wykorzystać świeże owoce. Bez dodatku żelatyny - rolę zagęstnika pełni tu mąka ziemniaczana.
Czy Wy też czujecie już nadchodzące święta? Skoro już mam wybrany termin pieczenia pierniczków nadszedł czas przygotowania przyprawy. W zeszłym roku przekonałam się, że domowa przyprawa korzenna jest znacznie bardziej wyrazista od kupnych mieszanek.