Zakwas buraczany
Nastawiamy zakwas na wigilijny barszcz czerwony, Święta coraz bliżej, a na stole nie może przecież zabraknąć tradycyjnego barszczu :-) więc do dzieła ...
Na ok 6 butelek po ok 300 ml
- ok 2 litry wody
- 1 kg buraków czerwonych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 2- 3 kromki razowego chleba podsuszonego jeżeli macie skórki z samego chleba to lepiej
- 1 główka czosnku
Buraki obrać ,umyć i pokroić na mniejsze kawałki - włożyć do garnka kamiennego lub jakiegoś słoika. Zalać przegotowaną letnią wodą z rozpuszczonym cukrem i solą, dodać skórki z chleba razowego oraz ząbki czosnku - częściowo obrane. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. I odczekać kilka dni gdy zmieni się barwa i będzie czuć kwasem to znaczy że jest gotowy.
Zakwaszony barszcz przecedzić przez sito i przelać do butelek - pasteryzować jeśli chcemy przechowywać dłużej.
Polecam Wydrukuj przepis