Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Zdjęcie - Zakwas buraczany   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nastawiamy zakwas na wigilijny barszcz czerwony, Święta coraz bliżej, a na stole nie może przecież zabraknąć tradycyjnego barszczu :-) więc do dzieła ...

Na ok 6 butelek po ok 300 ml

  • ok 2 litry wody
  • 1 kg buraków czerwonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 2- 3 kromki razowego chleba podsuszonego jeżeli macie skórki z samego chleba to lepiej
  • 1 główka czosnku

 Buraki obrać ,umyć i pokroić na mniejsze kawałki - włożyć do garnka kamiennego lub jakiegoś słoika. Zalać przegotowaną letnią wodą z rozpuszczonym cukrem i solą, dodać skórki z chleba razowego oraz ząbki czosnku - częściowo obrane. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. I odczekać kilka dni gdy zmieni się barwa i będzie czuć kwasem to znaczy że jest gotowy. 

Zakwaszony barszcz przecedzić przez sito i przelać do butelek - pasteryzować jeśli chcemy przechowywać dłużej.

Polecam Wydrukuj przepis 

dołączam do Akcji Wigilia 2011

Kategorie przepisów