Pesto z natki pietruszki

Pesto z natki  pietruszki

Uwielbiam czerwone pesto. Za sklepowym bazyliowym nie przepadam, ale takie domowe pietruszkowe jest pyszne. Przepis znalazlam na blogu Niny. Polecam gorąco!

Zdjęcie - Pesto z natki  pietruszki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

bardzo duży pęczek natki pietruszki

ząbek czosnku

4 łyżki dobrej oliwy (ok.60ml)

4 orzechy nerkowe, piniowe, laskowe lub włoskie lub troche ziaren słonecznika lub dyni

mały kawałek sera typu parmezan

só, pieprz

 

Pęczek natki (cały, z gałązkami, odciety na wysokości spinającej go gumki recepturki), drobno poszatkować w blenderze, dodać czosnek oraz drobno pokrojony ser i orzechy (które mozna wczesniej podprażyć na suchej patelni), wszystko ponownie zmiksować, dodać oliwę i doprawić.

Smacznego!

Kategorie przepisów