Przyprawa korzenna do pierniczków ze skórką pomarańczową

Przyprawa korzenna do pierniczków ze skórką  pomarańczową

Czy Wy też czujecie już nadchodzące święta? Skoro już mam wybrany termin pieczenia pierniczków nadszedł czas przygotowania przyprawy. W zeszłym roku przekonałam się, że domowa przyprawa korzenna jest znacznie bardziej wyrazista od kupnych mieszanek. W związku z tym bardzo polecam tą z poniższego przepisu jest wyjątkowa bo zawiera nutę pomarańczy.

Zdjęcie - Przyprawa korzenna do pierniczków ze skórką  pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

  • 50g cynamonu
  • 30g imbiru
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1,5 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 cała gwiazda anyżu
  • suszona skórka z 4 pomarańczy
  • 10 ziaren kardamonu
  • cukier z prawdziwą wanilią

 

Sposób przygotowania:

1. Pomarańcze obieram za pomocą obieraczki do warzyw - obieram tylko pomarańczową część skórki. Następnie układam ją na papierze do pieczenia i suszę w temperaturze 100st około 30 minut. 

2. Następnie wszystkie składniki umieszczam z blenderze i blenduję. 

3. Całość zamykam w szczelnym słoiczku i odkładam do ciemnej szafki do czasu użycia. 

 

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów