Przyprawa korzenna do pierniczków ze skórką pomarańczową
Czy Wy też czujecie już nadchodzące święta? Skoro już mam wybrany termin pieczenia pierniczków nadszedł czas przygotowania przyprawy. W zeszłym roku przekonałam się, że domowa przyprawa korzenna jest znacznie bardziej wyrazista od kupnych mieszanek. W związku z tym bardzo polecam tą z poniższego przepisu jest wyjątkowa bo zawiera nutę pomarańczy.
Składniki:
- 50g cynamonu
- 30g imbiru
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 1,5 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 cała gwiazda anyżu
- suszona skórka z 4 pomarańczy
- 10 ziaren kardamonu
- cukier z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania:
1. Pomarańcze obieram za pomocą obieraczki do warzyw - obieram tylko pomarańczową część skórki. Następnie układam ją na papierze do pieczenia i suszę w temperaturze 100st około 30 minut.
2. Następnie wszystkie składniki umieszczam z blenderze i blenduję.
3. Całość zamykam w szczelnym słoiczku i odkładam do ciemnej szafki do czasu użycia.
Smacznego!