Domowe pesto z rukoli i parmezanu

Domowe pesto z rukoli i parmezanu

Pesto jest banalnie proste do wykonania w krótkim czasie. Nie wymaga żadnego
gotowania.To pesto z rukoli jest delikatne a jednocześnie wyraziste w smaku, dzięki obecności parmezanu. Służy jako sos do makaronów ale idealnie smakuje również ze świeżym pieczywem. Jedna łyżka dodana do zupy jarzynowej wzbogaci jej smak a odrobina w sałatce nada jej niepowtarzalnego aromatu. Dodając do makaronu dobrze jest rozprowadzić odrobiną gorącej wody, w której gotował się makaron. Pesto przechowujemy w szczelnie zamkniętych, szklanych pojemnikach w lodówce.

 

Zdjęcie - Domowe pesto z rukoli i parmezanu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  10 min.

Stopień trudności –  bardzo łatwy

 

Zdjęcie - Domowe pesto z rukoli i parmezanu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 200 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli

 

Sposób wykonania:

  1. rukolę płuczemy, zbyt długie łodyżki usuwamy ponieważ mogą być gorzkie a następnie dokładnie suszymy,
  2. suche listki wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i kilka sekund miksujemy.

Kategorie przepisów