Domowe pesto z rukoli i parmezanu
Pesto jest banalnie proste do wykonania w krótkim czasie. Nie wymaga żadnego
gotowania.To pesto z rukoli jest delikatne a jednocześnie wyraziste w smaku, dzięki obecności parmezanu. Służy jako sos do makaronów ale idealnie smakuje również ze świeżym pieczywem. Jedna łyżka dodana do zupy jarzynowej wzbogaci jej smak a odrobina w sałatce nada jej niepowtarzalnego aromatu. Dodając do makaronu dobrze jest rozprowadzić odrobiną gorącej wody, w której gotował się makaron. Pesto przechowujemy w szczelnie zamkniętych, szklanych pojemnikach w lodówce.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 10 min.
Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:
- 100 g rukoli
- 50 g startego parmezanu
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 obrany ząbek czosnku
- 200 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- rukolę płuczemy, zbyt długie łodyżki usuwamy ponieważ mogą być gorzkie a następnie dokładnie suszymy,
- suche listki wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i kilka sekund miksujemy.