Bardzo efektowne i smaczne i proste w gruncie rzeczy bo bezę można zrobić dużo wcześniej. Ja bezę zrobiłam po raz pierwszy w życiu. Tzn. po raz pierwszy mi wyszła, bo dobrze ubiłam białko z cukrem i cierpliwie piekłam i suszyłam bezę.
Inspiracją do tej sałatki był przepis znaleziony tutaj a nazwałam ją tak bo to były pierwsze słowa jakie padły na jej widok po przygotowaniu. Nie miałam truskawek więc musiałam je czymś zastapić, a że w lodówce zalegał owoc granatu, więc go wykorzystałam. Ale tak naprawdę to nie o owoce chodzi w tej sałatce- bo myślę, że można wykorzystać prawie wszystkie.
Jakiś czas temu robiłam ciasto w której wystapiła masa z bitą śmietaną i białą czekoladą. Tylko, że przez roztargnienie zapomniałam dodać czekoladę do masy i została mi taka rozpuszczona w garnuszku. Szkoda było mi ją wyrzucić więc wpakowałam do niej bakalie i tak oto powstały łakocie w białej czekoladzie.
Przygotowanie banalnie proste - efekt murowany. Moim zdaniem super na przyjęcie dla dzieci. Miałam ambitny plan podać je z bitą śmietaną, ale ... nie zdążyłam. Dobrze, że udało mi się chociaż zrobić zdjęcia.
Nie przepadam za panną cottą, ale muszę przyznać, że ta udała się znakomicie. Dałam nieco więcej żelatyny, żeby mi bez problemu wyskoczyła z foremki, jeżeli planujecie przygotować deser w szklankach, wystarczą dwie łyżeczki. Mocno waniliowa, pachniała cudownie. Do tego sos truskawkowy - kwaskowy, wyraźny za sprawą octu balsamicznego.
Dostałam od mojego Narzeczonego butelkę pysznego likieru kokosowego z dodatkiem rumu. Ah, ten dzień kobiet! Radość jest podwójna. Po pierwsze mogę w wolnych chwilach próbować nowych kombinacji drinkowych. Po drugie mogę wybrać te ciekawsze i pokazać Wam:) W ten sam sposób możesz przygotować malibu lemon, orange, grapefruit, kiwi... Pełna dowolność:)
Desernik z owocami czyli pyszny sernik na zimno z owocami...w szklance! Idealny, smaczny i lekki deser na każdą porę dnia i każdą okazje. Rozpieszczajcie podniebienie bez wyrzutów sumienia :)
Delikatne i malutkie babeczki z kruchego ciasta z kremem z bitej śmietany i mascarpone z odrobiną cukru, przystrojone owocami (ananas, borówki, czerwona porzeczka, mandarynka bez skórki i kiwi)
Pyszny mus śmietankowy z białą czekoladą, słodko-kwaśnymi owocami i biszkoptami nasączonymi likierem cytrynowym. A wszystko umieszczone w szklanych miseczkach i mocno schłodzone.
Przepis, który znajdziecie poniżej spotkaliśmy kiedyś na stronach Sarah Carey. Pewnie większości nie trzeba jej przedstawiać, ale jeśli ktoś nie zna, to najkrócej można jej przepisy scharakteryzować, mówiąc że gotuje pysznie i banalnie prosto. Minimalna ilość składników, maksymalna prostota wykonania, rewelacyjny efekt końcowy. No i czego chcieć więcej?
Pyszny bezglutenowy wypełniony błonnikiem deser. Łatwy, chociaż odrobinę czasochłonny w przygotowaniu. Wystarczy namoczyć tapiokę w mieszance mleka krowiego i kokosowego, następnie wymieszać z kokosem i skondensowanym mlekiem i upiec w kąpieli wodnej. Prawda że proste ? A jakie smaczne :)
Coraz częściej sięgam po kaszę jaglaną i również Was zachęcam. Można z niej wyczarować cuda:-) W tym tygodniu będzie się działo w blogosferze kulinarnej - kasze rządzą:-))
Od kilku już dni w mojej kuchni trwa prawdziwe truskawkowe szaleństwo. Dziś pod postacią deseru, który moja córka nazwała 'truskawkowa fantazja'. Gdy chodzi o te właśnie owoce nie trzeba im wyszukanego towarzystwa, dlatego u mnie jest tylko bita śmietana i niezastąpiony serek mascarpone.