Pyszny deser bezglutenowy, czyli tapioka, kokos, skondensowane mleko ...

Pyszny deser bezglutenowy, czyli tapioka, kokos, skondensowane mleko ...
Zdjęcie - Pyszny deser bezglutenowy, czyli tapioka, kokos, skondensowane mleko ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pyszny bezglutenowy wypełniony błonnikiem deser. Łatwy, chociaż odrobinę czasochłonny w przygotowaniu. Wystarczy namoczyć tapiokę w mieszance mleka krowiego i kokosowego, następnie wymieszać z kokosem i skondensowanym mlekiem i upiec w kąpieli wodnej. Prawda że proste ? A jakie smaczne :) Deser można wyjadać łyżeczką prosto z ramekinów. To właśnie dodatek tapioki sprawi, że masa będzie przypominała ciasto. Perełki tapioki są bowiem swego rodzaju zagęstnikiem idealnym dla osób mających problemy z nadwrażliwością układu pokarmowego. Sama kasza, wyrabiana ze skrobi manioku, nie ma wyraźnego smaku i zapachu. Inspirację do przygotowania tego przepisu znalazłam na tej stronie.
Składniki na 6 porcji:
  • 100g tapioki
  • 180 ml mleka kokosowego
  • 400ml mleka
  • 200g skondesowanego mleka
  • 2 jajka
  • 150g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
Tapiokę wsyp do miski zalej mlekiem i mlekiem kokosowym i odstaw na minimum 3 godziny. Następnie dodaj skondensowane mleko, roztrzepane jajka, wiórki kokosowe i masło. Dobrze wymieszaj.
Przygotuj 6 ramekinów, każdy z nich wypełnij masą, zostaw około 1 cm wolnego miejsca. Wierzch każdego ramekina zakryj całkowicie kawałkiem foli aluminiowej. Ramekiny ułóż wewnątrz formy lub blachy piekarnika o wysokich brzegach. Do tej dużej formy nalej tyle wody aby ramekiny były zanurzone prawie po sam wierzch. Wstaw do nastawionego na 180C piekarnika. Piecz od 1godziny 45 minut do 2 godzin. Mój deser był w piekarniku dokładnie 1 godzinę i 45 minut.
Gotowy deser można zajadać na ciepło lub odczekać aż się wystudzi.
Zdjęcie - Pyszny deser bezglutenowy, czyli tapioka, kokos, skondensowane mleko ... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów