Sałatka rastafariańska

Sałatka  rastafariańska

Inspiracją do tej sałatki był przepis znaleziony tutaj a nazwałam ją tak bo to były pierwsze słowa jakie padły na jej widok po przygotowaniu. Nie miałam truskawek więc musiałam je czymś zastapić,  a że w lodówce zalegał owoc granatu, więc go wykorzystałam. Ale tak naprawdę to nie o owoce chodzi w tej sałatce- bo myślę, że można wykorzystać prawie wszystkie. Tutaj sos jest rewelacyjny. I to rewelacyjny przez duże R. Dlatego polecam:)

Zdjęcie - Sałatka  rastafariańska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 owoce kiwi
  • 1 nieduże, dojrzałe mango
  • pestki z 1 owocu granatu
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • ½ szklanki wody
  • 1 laska cynamonu
  • 1 papryczka chilli (radzę pół:)
  • 3 rozgniecione ziarna kardamonu
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego

Do garnka wlać wodę, dosypać cukier. Wycisnąć sok z pomarańczy i limonki, zamieszać i gotować na średnim ogniu, aż cukier rozpuści się. Dodać chilli, laskę cynamonu oraz rozgniecione ziarna kardamonu, gotować  jeszcze przez chwilę. Kiwi obrać  i pokroić na dość grube półplasterki. Wybrać pestki z granatu. Mango obrać i pokroić w kostkę. Owoce ułożyc warstwami w pucharkach i polać jeszcze lekko ciepłym syropem (wcześniej wyjąć przyprawy).

Smacznego:)

Kategorie przepisów