Krem jaglany z musem truskawkowym
W ramach akcji na FB "Blogerzy słodzą kasze" i na blogu Ziołowy zakątek postanowiłam dołączyć zdrowym deserem, które również może być propozycją śniadaniową.
Coraz częściej sięgam po kaszę jaglaną i również Was zachęcam. Można z niej wyczarować cuda:-)
W tym tygodniu będzie się działo w blogosferze kulinarnej - kasze rządzą:-))
Składniki dla 2 osób:
- 2,5 łyżki kaszy jaglanej,
- 1 łyżka amarantusa,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 szklanka wody,
- odrobina soli,
- 1- 2 łyżeczki miodu,
- 1- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 30 dkg truskawek,
- 1 banan,
- ewentualnie cukier do posłodzenia musu,
- listki mięty do ozdoby.
Przygotowanie:
Po zagotowaniu posolonej wody wsypać wypłukaną kaszę i amarantus, dodać masło. Wymieszać i na minimalnym ogniu gotować ok 25-30 min. Odstawić do ostygnięcia. W melakserze zmiksować kaszę z jogurtem i miodem. Nakładać do szklaneczek do 2/3 objętości. Następnie zmiksować truskawki z bananem, dosłodzić (niekoniecznie). Oczywiście można zmiksować same truskawki. Wyłożyć mus na kaszę. Schłodzić przed podaniem w lodówce.
A tutaj są inne moje propozycje słodkie z kaszą jaglaną: deser czekoladowy, kasza jaglana cytrusowa, kasza z jabłkiem.