Na wiosenny obiad podajemy roladki w całości, najlepiej smakują z sosem paprykowym. Pokrojone w plastry i obłożone grillowaną papryką doskonale uzupełnią imprezowe menu. Do przygotowania tych kolorowych roladek użyłam oliwek w marynacie z chili i czerwonej papryki, które są pikantne i aromatyczne ale można dodać zwykłe oliwki bez pestek i doprawić farsz np. papryczką chili i cebulką.
Dzisiaj propozycja połączenia kurczaka z piwem. Efekt - delikatne mięso w naprawdę fajnym, oryginalnym sosie. Wyczytałam gdzieś, że jeśli potrawa ma być gotowana dość długo powinno się użyć w miarę słabego piwa - długie gotowanie zaostrza smak piwa.
Wszystko co dobre szybko się kończy niestety i tak się też stało z majówką. Dwa tygodnie wolnego spędzone z rodziną ładuje akumulatory. Pogoda dopisała, mały się wybiegał - a tak przy okazji, czy ktoś nie wie gdzie się dwulatkom wyjmuje akumulatory albo wymienia na słabsze?
Zielone? A tak. Zielone. No i trochę jasne. Takie ciapate. A wszystko za sprawą szpinaku i indyka. Zdrowe, dietetyczne, kolorowe, smaczne. Takie kotleciki podane z warzywami przyrządzonymi na parze będą stanowić świetny, niskokaloryczny i sycący na długo posiłek. Wszystko to osiągnięte przy niewielkim wysiłku. Zapraszam na shrekowe kotlety :)
Sposobów na kurczaka wypróbowałam już chyba tysiące a wciąż mam wiele nowych, ciekawych przepisów, które mnie bardzo nurtują. Dzisiaj proponuję dość znaną i popularną wersję kurczaka al'a KFC. Niezwykle chrupiąca panierka sprawia, że mięso przjemnie smakuje.
Są takie przepisy, których składniki już na wstępie gwarantują pyszny obiad. Należy do takich połączenie miodu i musztardy. Marynatę miodowo - musztardową wykorzystywałam już kilkakrotnie i za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Dzisiaj polecam udka pieczone w tej marynacie, która podczas pieczenia zamienia się we wspaniały sos.
Skrzydełka to chyba najprostsze i najszybsze danie z grilla. W sumie nie da się ich popsuć, zawsze wychodzą smaczne. Pyszne są w samej papryce, w mieszance przypraw grillowych, w ziołach czy na ostro.
Dzisiaj zrobiłam indyka zamarynowanego w przyprawie do paelli smażonego na patelni grillowej. Dodatek jogurtu w marynacie sprawia, że mięso jest miękkie i soczyste. Sznycelki wyszły wspaniale, miały delikatny posmak szafranu, goździków i czosnku, a przy okazji piękny żółty kolor:)
Na wczorajszy obiad sięgnęłam do kuchni indyjskiej i zrobiłam tego chyba najbardziej popularnego kurczaka w tamtej części świata. Przeglądałam wiele przepisów i wszystkie są podobne a posługiwałam się znalezionym tutaj. Kurczak jest pyszny, aromatyczny i mięciutki. U mnie takie mięso pojawia się bardzo często i jakoś nie chce się nam znudzić.
Tak strasznie mnie irytowało to zdjęcie ślimaczków z kurczaka z cukinią, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz, nieco zmienić i pokazać jak naprawdę wyglądają. Przy okazji przetestowałam jak wychodzą w piekarniku, bo w domu niestety nie mam grilla, a za robienie go na balkonie sąsiedzi by mnie chyba znielubili.
Przepisów na kurczaka jest tak wiele, że nie umiałabym powiedzieć, który jest najlepszy ale wiem napewno, że dzisiejszy należy do czołówki dań z kurczaka, które przygotowałam.
Szaszłyki to takie fantastyczne danie, które można szybko przygotować, zawsze gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Wystarczy tylko odrobina fantazji. Mogą być same warzywne, z dodatkiem mięsa lub owoców, wszystko to czym akurat dysponujemy. A w sezonie letnim jest w czym wybierać. Ja do swoich wykorzystałam cukinię, cebulę i paprykę. Nie tylko, że wyszło smacznie ale i kolorowo
Na ostatnie wakacyjne dni polecam danie lekkie, smaczne i bardzo efektowne. Można je przyrządzić zarówno na grillu, jak i w piekarniku, więc nie ma znaczenia pogoda i miejsce zamieszkania.