KURCZAK W PIWIE

KURCZAK W PIWIE
Dzisiaj propozycja połączenia kurczaka z piwem. Efekt - delikatne mięso w naprawdę fajnym, oryginalnym sosie.

Wyczytałam gdzieś, że jeśli potrawa ma być gotowana dość długo powinno się użyć w miarę słabego piwa - długie gotowanie zaostrza smak piwa.
Zdjęcie - KURCZAK W PIWIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura SKŁADNIKI: (dla 4 osób)
  • 8 podudzi z kurczaka (pałek)
  • 4 małe cebulki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 litra jasnego piwa
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • garść ostrych marynowanych papryczek
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Mięso opłukać, zdjąć skórę i osuszyć Oprószyć solą i pieprzem. Obrać cebulę i czosnek.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Dodać całą cebulę (w trakcie duszenia i tak się rozpadnie) oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć chwilę razem , nie dopuszczając do zbytniego zrumienienia się czosnku. Zalać połową piwa, ewentualnie doprawić do smaku i dusić do miękkości mięsa.
Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojoną drobno paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę rozmieszać z pozostałą ilością piwa i zagęścić sos. Gotować na wolnym ogniu jeszcze chwilę, podawać z ryżem.

Kategorie przepisów