KURCZAK W PIWIE
Dzisiaj propozycja połączenia kurczaka z piwem. Efekt - delikatne mięso w naprawdę fajnym, oryginalnym sosie.
Wyczytałam gdzieś, że jeśli potrawa ma być gotowana dość długo powinno się użyć w miarę słabego piwa - długie gotowanie zaostrza smak piwa.
foto - Laura SKŁADNIKI: (dla 4 osób)
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Dodać całą cebulę (w trakcie duszenia i tak się rozpadnie) oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć chwilę razem , nie dopuszczając do zbytniego zrumienienia się czosnku. Zalać połową piwa, ewentualnie doprawić do smaku i dusić do miękkości mięsa.
Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojoną drobno paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę rozmieszać z pozostałą ilością piwa i zagęścić sos. Gotować na wolnym ogniu jeszcze chwilę, podawać z ryżem.
Wyczytałam gdzieś, że jeśli potrawa ma być gotowana dość długo powinno się użyć w miarę słabego piwa - długie gotowanie zaostrza smak piwa.
foto - Laura SKŁADNIKI: (dla 4 osób)
- 8 podudzi z kurczaka (pałek)
- 4 małe cebulki
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 litra jasnego piwa
- 1/2 puszki kukurydzy
- garść ostrych marynowanych papryczek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Dodać całą cebulę (w trakcie duszenia i tak się rozpadnie) oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć chwilę razem , nie dopuszczając do zbytniego zrumienienia się czosnku. Zalać połową piwa, ewentualnie doprawić do smaku i dusić do miękkości mięsa.
Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojoną drobno paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę rozmieszać z pozostałą ilością piwa i zagęścić sos. Gotować na wolnym ogniu jeszcze chwilę, podawać z ryżem.