Na ostatnie wakacyjne dni polecam danie lekkie, smaczne i bardzo efektowne. Można je przyrządzić zarówno na grillu, jak i w piekarniku, więc nie ma znaczenia pogoda i miejsce zamieszkania.
Dzisiaj bardzo proste danie, z tradycyjnych składników, które zawsze mam w lodówce. Kurczak, pieczarki i ser łączą się wybitnie dobrze a uduszone wszystko razem w śmietanowym sosie, podane z podpiekanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną smakuje po prostu po królewsku.
Lubicie kotlety szwajcarskie? Z wypływającym serem i posmakiem szynki? Ja bardzo. Tylko we właściwym wydaniu są baaardzo kaloryczne – panierka, dużo tłuszczu, nic dobrego. Ale jakby je trochę zmodyfikować, odchudzić, do tego podać w towarzystwie sałatki zamiast ziemniaków?
Obiad nie jest słodki jedynie lekko słodkawy. W sosie jest tylko łyżka miodu i ziemniaki są podsmażane na maśle z łyżką cukru. Zdaję sobie sprawę jak to brzmi i że nie każdego zachęci a niektórch wręcz zniechęci więc na koniec powiem jeszcze że ja także byłam pełna obaw ale po tym obiedzie usłyszałam tylko: Jakie to było dobre:)
Owoce z mięsem lubimy od dawna ale tutaj występują także dość intensywne przyprawy takie jak np. curry i cynamon. O ile odrobina curry nikomu nie przeszkadza tak z cynamonem różnie bywa. Ale chciałam spróbować i nie zrezygnowałam. Danie jest naprawdę orginalne, słodkawe i bardzo aromatyczne.
A dzisiaj kolejna wersja pieczonego kurczaka. Tym razem piekłam kurczaka w kawałkach, pałki, bioderka i skrzydełka. Plus taki, że nie trzeba potem kroić kuraka tylko ma się gotowe porcje a dwa można łatwiej przekręcać mięsko i lepiej dochodzi i się rumieni.
Wydawało mi się, że niewiele pozostało już rzeczy które mogłabym upchnąć w kieszonce kurczakowej żeby wzbogacić jego smak, a jednak... a w zanadrzu mam jeszcze przynajmniej jedną propozycję, ale to już niebawem.
Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej.Jego nazwa to KORMA.Tradycyjna korma to potrawa o zawiesistej,śmietanowej konsystencji.Zamiast śmietany wykorzystuje się odtłuszczony jogurt,dzięki któremu sos będzie wyśmienity a zawartość tłuszczu niska.
Pierożki drożdżowe z kurczakiem są doskonałą przekąską w ciągu dnia. Wspaniale smakują zarówno z herbatą jak i z czerwonym barszczem. Największą ich zaletą jest pyszny farsz kurczakowy, lekko ostry i trochę słodki. Wspaniały.
Ich sekretem jest pełne smaku u wyrazistości marynata, w której kurczak leży przez 24 godziny. Marynata, bardzo specyficzna w smaku w porównaniu do naszych polskich przyzwyczajeń, nadaje mięsu kwaskowatego posmaku. Jest to bardzo smaczne połączenie, choć nie każdemu musi smakować. Nam odpowiadało i na pewno kiedyś te szaszłyki powtórzę.
Filety z piersi z kurczaka smażone jako kotlety są zbyt nudne i monotonne.Postanowiłam je przyrządzić w nieco innej formie.Wbrew pozorom niezbyt skomplikowanej.
Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej doskonale dusi się w białym winie a dodatek majeranku jest tu idealny. Mięso jest tak kruche, że rozpada się pod lekkim naporem widelca. Polecam na obiad.