Hiszpańskie przyprawy

Hiszpańskie przyprawy
Zdjęcie - Hiszpańskie przyprawy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak pewnie do wielu z Was, przychodzą do mnie mailem propozycje reklamowania na blogu różnych produktów spożywczych. Autorom większości maili o takiej tematyce od razu odmawiam, ale zdarzają się wyjątki.
Niedawno napisał do mnie właściciel sklepiku internetowego z przyprawami i produktami regionalnymi z Hiszpanii. Przyprawy bardzo mnie zainteresowały, więc po kilku dniach stałam się posiadaczką wielce aromatycznej paczki z przyprawami.
Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona, że zgodziłam się na przetestowanie przypraw. Hiszpańską wędzoną paprykę pimenton znałam już wcześniej, lecz ta pod względem zapachu bije wszystkie inne na głowę. Bardzo aromatyczna, świetnie smakuje i jest bardzo wydajna! Oprócz tego można ją kupić w praktycznej puszce :)
Przyprawa, z której również jestem zadowolona, to przyprawa do paelli. Jest to małe pudełko z pięcioma saszetkami. W każdej znajduje się jednorazowa porcja przypraw.
Z czystym sumieniem polecam te przyprawy, są bardzo dobrej jakości!
Dzisiaj zrobiłam indyka zamarynowanego w przyprawie do paelli smażonego na patelni grillowej. Dodatek jogurtu w marynacie sprawia, że mięso jest miękkie i soczyste. Sznycelki wyszły wspaniale, miały delikatny posmak szafranu, goździków i czosnku, a przy okazji piękny żółty kolor:)
Przyprawa do paelli dostępna jest w sklepie internetowym kuchni hiszpańskiej na aukcjach Allegro.
A następnym razem – coś z dodatkiem wędzonej papryki pimenton:)

Zdjęcie - Hiszpańskie przyprawy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sznycelki z indyka w przyprawie do paelli
4-5 porcji

500 g mięsa z piersi indyka

marynata:
1 saszetka przyprawy do paelli
100 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju lub oliwy (nie extra virgin)
sok z pół cytryny
sól do smaku

Mięso pokroić na plastry, każdy plaster przekroić na pół i lekko rozbić.
Składniki marynaty połączyć ze sobą. Włożyć mięso i dokładnie pokryć je marynatą. Naczynie z mięsem szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. (Ja mięso zamarynowałam rano, a po południu smażyłam).
Patelnię grillową rozgrzać bardzo mocno. Usunąć z mięsa nadmiar marynaty i usmażyć z obu stron aż ładnie się zrumieni.
Gotowe:)

Kategorie przepisów