Roladki drobiowe z papryką i oliwkami

Na wiosenny obiad podajemy roladki w całości, najlepiej smakują z sosem paprykowym. Pokrojone w plastry i obłożone grillowaną papryką doskonale uzupełnią imprezowe menu.  Do przygotowania tych kolorowych roladek użyłam oliwek w marynacie z chili i czerwonej papryki, które są pikantne i aromatyczne ale można dodać zwykłe oliwki bez pestek i doprawić farsz np.  papryczką chili i cebulką.

Zdjęcie - Roladki  drobiowe z papryką i oliwkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

-  2 podwójne piersi z kurczaka,

-  ½  papryki czerwonej i 1 papryka żółta,

-  10-15 marynowanych oliwek,

-  2 ząbki czosnku,

-  5 łyżek  białego wytrawnego wina,

-  posiekana natka pietruszki,

-  ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,

-  olej,

-  sól i pieprz.

 Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy, osuszamy, każdy filet delikatnie rozbijamy (jak na kotlety),
  2. wino mieszamy z dwoma łyżkami oleju i roztartym z solą czosnkiem, marynatę wcieramy w mięso z obu stron i wstawiamy na godzinę do lodówki,
  3. paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę,
  4. marynowane oliwki kroimy na pół i podsmażamy z papryką na 1 łyżce oleju, ewentualnie  doprawiamy solą i pieprzem,
  5. tak przygotowany farsz układamy na płatach mięsa i ściśle zwijamy,
  6. roladki  układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy natką pietruszki,
  7. wstawiamy ( na 30 min. ) do piekarnika nagrzanego do 200˚C a gdy się zrumienią, temperaturę obniżamy do 180˚ i podlewamy bulionem.

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy