Roladki drobiowe z papryką i oliwkami
Na wiosenny obiad podajemy roladki w całości, najlepiej smakują z sosem paprykowym. Pokrojone w plastry i obłożone grillowaną papryką doskonale uzupełnią imprezowe menu. Do przygotowania tych kolorowych roladek użyłam oliwek w marynacie z chili i czerwonej papryki, które są pikantne i aromatyczne ale można dodać zwykłe oliwki bez pestek i doprawić farsz np. papryczką chili i cebulką.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- ½ papryki czerwonej i 1 papryka żółta,
- 10-15 marynowanych oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek białego wytrawnego wina,
- posiekana natka pietruszki,
- ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- olej,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy, osuszamy, każdy filet delikatnie rozbijamy (jak na kotlety),
- wino mieszamy z dwoma łyżkami oleju i roztartym z solą czosnkiem, marynatę wcieramy w mięso z obu stron i wstawiamy na godzinę do lodówki,
- paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę,
- marynowane oliwki kroimy na pół i podsmażamy z papryką na 1 łyżce oleju, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem,
- tak przygotowany farsz układamy na płatach mięsa i ściśle zwijamy,
- roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy natką pietruszki,
- wstawiamy ( na 30 min. ) do piekarnika nagrzanego do 200˚C a gdy się zrumienią, temperaturę obniżamy do 180˚ i podlewamy bulionem.