Miejsce jabłek zajęły suszone pomidory, których z natury dość kwaśny smak postanowiliśmy przełamać karmelizoweną słodką cebulą. To był strzał w 10 -tkę!
Ogromnie ubolewamy, że fotografia potrawy nie należy do zbyt zachęcajacych:( - ale smak tego dnia był po prostu wyborny. Musicie koniecznie spróbować tego zestawienia, którego smaku dopełniał naturalny camembert, papryka wędzona oraz oczywiście Smakowita Pajda:)
Rożki białostockie to fajny pomysł na urozmaicenie zwyczajnych krokietów ziemniaczanych. Mają nietypowy kształt i smaczne nadzienie z kurczaka i jajek. W książce proponowali jeść je z sosami, ja jednak uznałam, że będą świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu :)
Kartacze wyszły przepyszne – dokładnie takie, jakie jadłam na Litwie. I jeśli kiedyś w przyszłości zawitam w rejony Podlasia, na pewno uraczę się tymi kluskami zamówionymi w restauracji. A póki co, pozostaje mi przyrządzanie ich w domu, do czego i Was namawiam.
Farszynki to smażone ziemniaczane kotleciki pochodzące z rejonu Warmii i Mazur. Ich nazwa pochodzi oczywiście od farszu, a ten najczęściej bywa mięsny (choć nie tylko – kilka miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na farszynki kapitańskie z rybą. Farszynki są świetnym sposobem na nieskomplikowany i niedrogi obiad
Krokiety na stałe wchodzą do mojego menu!
Chrupiące krokiety obficie wypełnione farszem zrobiony z pieczonego drobiowego pasztetu , tartej marchewki , smażonej cebulki i ulubionych przypraw – niebo w gębie !
Słynne żeberka BBQ z baru u Freddy’ego. Musiałam je przygotować, bo sam ich widok w serialu wprawiał mnie w ślinotok… Opierałam się na przepisie znalezionym w „zeszycie pracy” Babci mojego Karola, przepis nazywał się „żeberka po amerykańsku”. Dodatek selera naciowego nadaje żeberkom niesamowitego smaku, z resztą musicie spróbować sami!