Kurczak – Smakowita Pajda

Kurczak – Smakowita Pajda

Zdjęcie - Kurczak – Smakowita Pajda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kurczak gości na naszym stole przy wielu okazjach. Uwielbiamy go w wersji, smażonej, gotowanej i pieczonej. Dzięki uprzejmości ZT Kruszwica mam przyjemność wypróbować nowość - smalczyk roślinny Smakowita Pajda. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoją lekkością i smakiem. Jest znacznie lepsza niż zwierzęcy smalczyk i mniej kaloryczna i nadaje się doskonale do pieczonego kurczaka!

Składniki:

4-5 ćwiartek kurczaka
brokuły
Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
sól, pieprz,
suszony czosnek, tymianek, rozmaryn
ser parmezan w wiórkach
do dekoracji ziarna sezamu
cukier
woda

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym układamy w suchym naczyniu żaroodpornym.
Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Na każdym kawałku rozsmarowujemy ok. 1 łyżki Smakowitej Pajdy z ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C ok. 60 minut. Na 15minut przed końcem pieczenia posypujemy kurczaka parmezanem.

Smakowitą Pajdę przekładamy na folię spożywczą i formujemy z niej wałeczek. Szczelnie zawinięty wkładamy na ok 10 min do zamrażalki.

Brokuły dzielimy na małe różyczki. Zagotowujemy wodę z solą i cukrem i blanszujmy w nim brokuły ok 5-6 minut.
Ugotowane brokuły przelewamy zimną wodą – zachowają wówczas swój intensywny, zielony kolor.

Do upieczonego kurczaka dokładamy brokuły, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy jeszcze 5 minut. Serwujemy kurczaka okraszonego grubym plastrem „masełka” ze smalczyku roślinnego.
Smacznego!

Zdjęcie - Kurczak – Smakowita Pajda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w konkursie:

Zdjęcie - Kurczak – Smakowita Pajda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów