Indyka pokrój na niewielkie kawałki, obtocz w przyprawach i odstaw na jakiś czas.Obtocz mięso w jajku, sezamie i smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu.Podawaj z brązowym ryżem.
Saltimbocca to włoskie roladki z cielęciny lub drobiu, z szynką prosciutto i szałwią. Ich nazwa pochodzi od zwrotu "salta in bocca", czyli skacze do ust.
Ostatnimi czasy natłok różnych zajęć nie pozostawia wiele czasu na blogowanie... mam nadzieję, że uda mi się częściej wstawiać przepisy niż ostatnio, bo kilkanaście dobrych przepisów czeka w kolejce do publikacji. Dzisiaj indyk po liguryjsku - w oryginale użyty był kurczak, ale ponieważ trudno jest dostać w naszych sklepach dobre kurczaki, zamieniłam go na indyka, który moim zdaniem bywa mniej nafaszerowany hormonami i antybiotykami.
Jeśli nie macie pomysłu na obiad polecam coś w klimacie śródziemnomorskim czyli kotlety a'la caprese. Można użyć dowolnego mięsa, ja użyłam oczywiście kurczaka, ale w orginale polecane były sznycle wieprzowe a nawet indyk. Całość wspaniale się łączy no i bardzo szybko się robi.
Ogólnie nie przepadam za filetami z indyka, bo po przyrządzeniu często okazują się suche. Tu jednak jest inaczej: dzięki wcześniejszemu obtoczeniu kawałków fileta w mące, mięso pozostaje miękkie i delikatne. To danie zrobiłam już drugi raz, bo bardzo wszystkim posmakowało :)
Zaczęło się całkowicie niewinnie od wygrzebania z pudełka z przyprawami mieszanki do gyrosa (...), a dalej to już czyste szaleństwo i improwizacja- ale efekt końcowy wart powtórki, więc zapisuję ten przepis dla siebie, a może i ktoś z Was skorzysta. Nam smakowało wybornie.
Jak coś mi przypadnie do gustu to chcę natychmiast tego spróbować. Tak właśnie było z przepisem z ulotki supermarketu na to unikalne danie. Kurczak po marokańsku to super przepis dla wszystkich zapracowanych, którzy poszukują ciekawych smaków. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut plus czas na marynowanie i pieczenie i naprawdę warto spróbować.