Szynka wieprzowa w winnym sosie z czerwoną cebulą i jabłkiem.

Szynka wieprzowa w winnym sosie z czerwoną cebulą i jabłkiem.

Poniedziałek rozpoczęłam kichająco, kaszląco, z termometrem pod pachą i garścią tabletek w dłoni. Niestety, nie udało mi się obronić przed tą przeklętą grypą… Dopadła mnie i to ze spotęgowaną siłą i mam nadzieję, że to już jej ostatnie plony. Dobijcie  mnie… Bo nawet nie ma mi kto herbaty zrobić. O obiedzie już nie wspomnę…

Żeby nie wyłożyć się zupełnie, postanowiłam działać w miarę swoich okrojonych możliwości. Upiekłam urocze cynamonki, które skutecznie poprawiły mi humor i chrupiący chlebek, a na obiad zaproponowałam mięso (dawno go już nie było na blogu) – wieprzową szynkę duszoną w winnym sosie z czerwoną cebulą i jabłkiem. Nawet katar nie był na tyle silny, bym nie mogła docenić smaku tego aromatycznego sosu o intensywnym kolorze. Cebula nadała mu lekkiej słodyczy, jabłko kwaskowości, a te smaki, jak wszyscy wiedzą wspaniale współpracują z wieprzowiną. Dodatek wina tylko spotęgował doznania smakowe podczas jedzenia. Było smacznie, wykwintnie i pięknie. A to tylko zwykła wieprzowa szynka…

Ta niebanalna, choć nieskomplikowana propozycja łączy w sobie prostotę domowego obiadu i wykwintność dania restauracyjnego. Świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad, romantyczną kolację we dwoje, a dzięki temu, że nie wymaga wielu egzotycznych składników może stanowić danie obiadowe dla tych, którzy lubią „dobrze zjeść” na co dzień.

Oczywiście polecam.

Zdjęcie - Szynka wieprzowa w winnym sosie z czerwoną cebulą i jabłkiem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (4 porcje):

  • ok 600g szynki wieprzowej
  • 1-2 czerwone cebule
  • 1 duże, soczyste jabłko
  • 1/2l półsłodkiego czerwonego wina
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • łyżka masła
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • mięso pokroić w plastry. Zrumienić na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
  • Cebulę posiekać w piórka, jabłko obrać i pokroić w kostkę.
  • Obsmażone mięso zdjąć z patelni. Wrzucić cebulę i jabłko, dodać łyżeczkę masła i poddusić na niewielkim ogniu (nie rumienić zbytnio).
  • Podduszone jabłko i cebulę oprószyć mąką i zrumienić.
  • Dolać połowę wina i zdeglazować patelnię (zeskrobać to, co przywarło do dna). Włożyć mięso i zalać resztą wina. Mięso powinno być przykryte.
  • Doprawić papryką, zielem angielskim, liściem laurowym i sosem sojowym. Dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą lub warzywnym bulionem.
  • Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je z sosu. Sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku. Na koniec dodać resztę masła i wymieszać, by się rozpuściło w sosie.
  • Podawać z surówką i ziemniakami z wody.

Zgodnie z zasadą „na złość mamie odmrożę sobie uszy…” Młoda zasnęła na podłodze między klockami. Ale przecież ona spać nie chce i na łóżku leżała nie będzie… Idę, może uda mi się ją przenieść w jakieś wygodniejsze miejsce…

Miłego dnia i smacznego !

Kategorie przepisów