Indyk w sezamie
Pomysł zaczerpnięty od mojej przyjaciółki Magdy B. :)
Składniki dla 2 osób:
500 g piersi z indyka lub kurczaka
ziarna sezamu
sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, oregano
roztrzepane jajko
Indyka pokrój na niewielkie kawałki, obtocz w przyprawach i odstaw na jakiś czas.
Obtocz mięso w jajku, sezamie i smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu.
Podawaj z brązowym ryżem.
Dodatki:
Sos czosnkowy
duże opakowanie jogurtu
2 łyżki majonezu kieleckiego
2 łyżki octu winnego
czosnek - ile kto lubi, ja lubię dużo, więc daję 3-4 ząbki
sól, pieprz
Wymieszaj jogurt z majonezem i octem, dodaj przeciśnięty czosnek, dopraw do smaku.
Odstaw do lodówki na ok. godzinę, żeby sos się przegryzł.
Podawaj na zimno do gorącego ryżu i mięsa.
Danie wydaje się pracochłonne, ale wbrew pozorom robi się je bardzo szybko, jest oryginalne i bardzo smaczne.