Indyk w sezamie

Indyk w sezamie

Pomysł zaczerpnięty od mojej przyjaciółki Magdy B. :)

Składniki dla 2 osób:

500 g piersi z indyka lub kurczaka

ziarna sezamu

sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, oregano

roztrzepane jajko

 

Indyka pokrój na niewielkie kawałki, obtocz w przyprawach i odstaw na jakiś czas.

Obtocz mięso w jajku, sezamie i smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu.

Podawaj z brązowym ryżem.

 

Dodatki:

Sos czosnkowy

duże opakowanie jogurtu

2 łyżki majonezu kieleckiego

2 łyżki octu winnego

czosnek - ile kto lubi, ja lubię dużo, więc daję 3-4 ząbki

sól, pieprz

 

Wymieszaj jogurt z majonezem i octem, dodaj przeciśnięty czosnek, dopraw do smaku.

Odstaw do lodówki na ok. godzinę, żeby sos się przegryzł.

Podawaj na zimno do gorącego ryżu i mięsa.

 

Danie wydaje się pracochłonne, ale wbrew pozorom robi się je bardzo szybko, jest oryginalne i bardzo smaczne.

Kategorie przepisów