Saltimbocca

Saltimbocca

Saltimbocca to włoskie roladki z cielęciny lub drobiu, z szynką prosciutto i szałwią. Ich nazwa pochodzi od zwrotu "salta in bocca", czyli skacze do ust. Rzeczywiście są takie dobre, że same skaczą do ust :) W internecie można spotkać wiele wersji tej potrawy, w niektórych szynka jest nałożona na wierzch roladki, a w innych jest zawinięta w środku, i tak też wyglądały moje roladki, na które przepis zaczerpnęłam z "Kuchni włoskiej" wydawnictwa Parragon.

Składniki:

cielęcina zrazowa lub filet z indyka - pokrojone na tyle sznycli, ile chcemy przygotować

szynka prosciutto - tyle plastrów, ile roladek

świeża szałwia

1 duża cebula

2 łyżki oliwy

250 ml białego wina + ewentualnie bulion

sól, pieprz

Sznycle delikatnie rozbij przez folię, tak, aby były cieniutkie, ale bez dziur. Rozbite mięso posól i popieprz. Na każdy sznycel nakładaj po plastrze szynki i 1-2 listki szałwii, następnie zwiń i zepnij wykałaczką lub szpilką do mięsa. Cebulę posiekaj, w rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj roladki, smaż do momentu, aż wszystko się ładnie zarumieni. Podlej winem, zmniejsz ogień i duś mięso przez około 15 minut (indyk) lub 25 minut (cielęcina). W razie potrzeby, dolej bulionu.

Ja podałam roladki z czarnym ryżem.

Zdjęcie - Saltimbocca  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów