Dania główne

  • Zapiekanka pasterska
    136

    Zapiekanka pasterska

    Ostatnio sporo czasu spędziłam na czytaniu, przyjmowaniu gości i gotowaniu. Oczywiście czasu tak zwanego „wolnego”. Czy też „popracowego” jak mawia mój szef. A co czytam? Książki kucharskie. Tak wiem, myślicie że mam nie po kolei w głowie. Dla mnie każdy przepis to podróż w nieznaną krainę, odkrywanie nowych i starych „lądów” a raczej smaków.
  • Pierogi z mięsem (ciasto)
    12

    Pierogi z mięsem (ciasto)

    Na obiad natomiast królują pierogi. W dziedzinie pierogów, w mojej rodzinie istnieją rozbieżne gusty. Ja najbardziej lubię pierogi z kapustą i grzybami, mój mąż preferuje pierogi ruskie z miętą, a dzieci nie chcą jeść innych pierogów niż z mięsnym nadzieniem. Oto mój przepis na pierogi z mięsem - przepraszam za jakość zdjęcia, ale wciąż mam aparat w naprawie (mógłby wreszcie wrócić!).
  • Pierogi z mięsem (farsz)
    7

    Pierogi z mięsem (farsz)

    Dziś w moim domu panuje szaleństwo pierogowe. Razem z moją mamą ulepiłyśmy prawie 300 pierogów o różnych smakach. Nie zjadamy oczywiście wszystkiego na raz, większość z tych pierogów zamroziłam sobie i będą nieocenioną pomocą w dniach, kiedy nie ma czasu długo siedzieć w kuchni.
  • Leniwe
    21

    Leniwe

    Ser rozgniatam widelcem, niezbyt dokładnie bo lubię grudki. Dodaje mąkę, stopniowo i jajka, sól i cukier (niekoniecznie). Zagniatam zwarta masę ale niezbyt sucha, musi się trochę kleić do rąk.
  • Śledź z cebulką
    27

    Śledź z cebulką

    Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. W zależności jak bardzo chcecie pozbyć się smaku soli, tym dłużej śledzie powinny zostać w wodzie. Warto kawałeczek odkroić i spróbować czy już odpowiada smak. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Zaparzyć ją w przegotowanej wodzie, następnie przecedzić przez sito.
  • Kopytka Babci Jasi
    30

    Kopytka Babci Jasi

    Były już przepisy, przy okazji których wspominałam o kopytkach. Przyszedł czas na te właśnie kluski, a poza tym dotarła do mnie prośba o podanie przepisu. Z nam kilka wersji, które jak to zwykle przy tradycyjnych daniach różnią się drobnymi szczegółami. Ja postanowiłam tym razem zamieścić przepis Babci mojego męża, bo przecież nie ma jak u Babci.
  • Pierogi z Lublina (farsz)
    3

    Pierogi z Lublina (farsz)

    Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę – robimy stożek i w środek wbijamy surowe jajko, dodajemy sól, wodę i zagniatamy. Starannie wyrobione ciasto posypujemy z wierzchu mąką, robimy dość gruby wałek i dzielimy na kilka części.
  • Pierogi z mięsem  (farsz)
    2

    Pierogi z mięsem (farsz)

    Po ugotowaniu rosołu często zostaje mi mięso z kury ( prawdziwej kury , a nie kurczaka ) , które zwykle ląduje w zamrażarce i czeka na zrobienie przeze mnie pasztetu lub krokietów , ponieważ przeważnie jest zbyt twarde , żeby zjeść je w rosole lub samo . Tym razem "kurzyna" została przerobiona na farsz do pierogów .
  • Pierogi podsmażane wraz z cebulą i grzybami
    6

    Pierogi podsmażane wraz z cebulą i grzybami

    Czasem warto zrobić obiad z półproduktów jakimi w tym wypadku są pierogi, najlepiej ruskie. Oczywiście mogą być swojskie, ale na to przepis podam jak mnie najdzie ochota na zajęcia praktyczno - techniczne. Jeśli przyjdzie taki dzień, a zawsze przychodzi, kiedy nie mamy ochoty ani czasu na wielogodzinne zabawy w kuchni, pierogi to jest to co można znaleźć w pierwszym lepszym spożywczaku i zająć się ich przygotowaniem tak, aby nawet największy smakosz swojskiej kuchni nie zakręcił nosem.
  • Pierogi z mięsem (farsz)
    25

    Pierogi z mięsem (farsz)

    Mięso z rosołu wyjąć i oczyścić z kostek, chrząstek i błon. Ostudzić i zmielić z marchewką. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać i dodać kilka łyżek rosołu do mięsa, tak by nie było suche i wiórowate. Nie wolno też przesadzić, by się nie rozpływało. Odstawić pod przykryciem.