Leniwe

Leniwe

Leniwe

(pierogi)

300g białego sera półtłustego

150 g mąki

2 jajka

szczypta soli

ewentualnie cukier waniliowy

masło do polania

cukier cynamonowy

Ser rozgniatam widelcem, niezbyt dokładnie bo lubię grudki. Dodaje mąkę, stopniowo i jajka, sól i cukier (niekoniecznie). Zagniatam zwarta masę ale niezbyt sucha, musi się trochę kleić do rąk.

Na stolnicy wysypuje trochę mąki, z ciasta robię wałki średnicy ok. 3-4 cm. lekko spłaszczam dłonią i kroje kluski - nieco poprzecznie.

Kluski wrzucam do dużego, szerokiego garnka z wrzątkiem. Jak wypłyną gotuję jeszcze kilka minut - w zależności od wielkości klusek. A następnie ostrożnie łyżką cedzakową przekładam na talerz.

Polewam stopionym masłem i posypuję cukrem cynamonowym.

Gotowe. Smacznego.

Kategorie przepisów