Leniwe
Leniwe
(pierogi)
300g białego sera półtłustego
150 g mąki
2 jajka
szczypta soli
ewentualnie cukier waniliowy
masło do polania
cukier cynamonowy
Ser rozgniatam widelcem, niezbyt dokładnie bo lubię grudki. Dodaje mąkę, stopniowo i jajka, sól i cukier (niekoniecznie). Zagniatam zwarta masę ale niezbyt sucha, musi się trochę kleić do rąk.
Na stolnicy wysypuje trochę mąki, z ciasta robię wałki średnicy ok. 3-4 cm. lekko spłaszczam dłonią i kroje kluski - nieco poprzecznie.
Kluski wrzucam do dużego, szerokiego garnka z wrzątkiem. Jak wypłyną gotuję jeszcze kilka minut - w zależności od wielkości klusek. A następnie ostrożnie łyżką cedzakową przekładam na talerz.
Polewam stopionym masłem i posypuję cukrem cynamonowym.
Gotowe. Smacznego.