Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Dzisiaj miałam dzień pierogowy. Ponieważ lubię przedsięwzięcia na dużą skalę, zrobiłam prawie 200 pierogów - ruskich z miętą, z kapustą i grzybami, z mięsem, a także wypróbowałam nowy farsz - z kaszy gryczanej. W książkach kucharskich znalazłam dwa połączenia wykorzystujące kaszę - jedno z twarogiem, a drugie z grzybami, i zdecydowałam się na ten drugi wariant. Muszę przyznać, że jest to połączenie ciekawe, aczkolwiek odnoszę wrażenie, że lepiej będą smakowały odsmażone, niż takie zwyczajne z wody.

Przygotowując te pierogi, ciasto trzeba rozwałkować nieco grubiej niż normalnie, bo kasza ma skłonności do dziurawienia ciasta.

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

Farsz:

1 szklanka kaszy gryczanej

2 łyżki masła

10 dag grzybów

1 cebula

100 g boczku wędzonego (można pominąć w wersji wegetariańskiej)

sól, pieprz

ewentualnie oliwa

Do gotowania:

woda, sól, olej

Grzyby namocz, odlej wodę, i gotuj w nowej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsącz grzyby, pozostawiając wodę. W tej wodzie ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła. Cebulę pokrój i usmaż na złoto na oliwie (lub, w wersji dla mięsożernych, usmaż ją z boczkiem). Grzyby razem z cebulą przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z kaszą, dopraw farsz solą i pieprzem.

Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj, wycinaj kółka i formuj pierogi. Gotuj je przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju (wtedy nie sklejają się po wyjęciu z garnka).

Podawaj pierogi z cebulką usmażoną na złoto, lub z tartą bułką przyrumienioną na maśle.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Leczo z cukinią, papryką, pieczarkami i kiełbasą

Leczo z cukinią, papryką, piec…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Klasyczne czarne kluski z sosem z grzybów  leśnych

Klasyczne czarne kluski z sose…

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

Kurkowy quiche z ziołami i cheddarem. Chcieć mniej…

Kurkowy quiche z ziołami i che…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym
1

Kopytka jarmużowe z sosem kurk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tagliatelle z borowikami i krewetkami

Tagliatelle z borowikami i kre…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Boczniaki w pomidorach z makaronem

Boczniaki w pomidorach z makar…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną

Jagielnik - pieróg z kaszą jag…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Empanadas de carne
2

Empanadas de carne

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pierogi z kurkami
1

Pierogi z kurkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pierożki dim sum
3

Pierożki dim sum

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jak zrobić pierogi ruskie?
3

Jak zrobić pierogi ruskie?

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło