Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Dzisiaj miałam dzień pierogowy. Ponieważ lubię przedsięwzięcia na dużą skalę, zrobiłam prawie 200 pierogów - ruskich z miętą, z kapustą i grzybami, z mięsem, a także wypróbowałam nowy farsz - z kaszy gryczanej. W książkach kucharskich znalazłam dwa połączenia wykorzystujące kaszę - jedno z twarogiem, a drugie z grzybami, i zdecydowałam się na ten drugi wariant. Muszę przyznać, że jest to połączenie ciekawe, aczkolwiek odnoszę wrażenie, że lepiej będą smakowały odsmażone, niż takie zwyczajne z wody.

Przygotowując te pierogi, ciasto trzeba rozwałkować nieco grubiej niż normalnie, bo kasza ma skłonności do dziurawienia ciasta.

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

Farsz:

1 szklanka kaszy gryczanej

2 łyżki masła

10 dag grzybów

1 cebula

100 g boczku wędzonego (można pominąć w wersji wegetariańskiej)

sól, pieprz

ewentualnie oliwa

Do gotowania:

woda, sól, olej

Grzyby namocz, odlej wodę, i gotuj w nowej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsącz grzyby, pozostawiając wodę. W tej wodzie ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła. Cebulę pokrój i usmaż na złoto na oliwie (lub, w wersji dla mięsożernych, usmaż ją z boczkiem). Grzyby razem z cebulą przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z kaszą, dopraw farsz solą i pieprzem.

Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj, wycinaj kółka i formuj pierogi. Gotuj je przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju (wtedy nie sklejają się po wyjęciu z garnka).

Podawaj pierogi z cebulką usmażoną na złoto, lub z tartą bułką przyrumienioną na maśle.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą

Wegetariański gulasz grzybowy…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kotlety drobiowe z kaszą i pieczarkami

Kotlety drobiowe z kaszą i pie…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną z pieczarkami i parmezanem

Papryka faszerowana kaszą jęcz…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Zupa z pieczarkami i soczewicą

Zupa z pieczarkami i soczewicą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Krupnik

Krupnik

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasztet z grochu z pieczarkami
1

Pasztet z grochu z pieczarkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Gęsia pierś confit z rydzami i cydrem

Gęsia pierś confit z rydzami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Grzybki marynowane - kuchniabazylii.pl

Grzybki marynowane - kuchniaba…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Bezmięsny pasztet grzybowy

Bezmięsny pasztet grzybowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Filety z kurczaka z warzywami w sosie musztardowym
2

Filety z kurczaka z warzywami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grzyby duszone w wolnowarze

Grzyby duszone w wolnowarze

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gulasz wołowy ze słodkimi ziemniakami

Gulasz wołowy ze słodkimi ziem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty