Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Dzisiaj miałam dzień pierogowy. Ponieważ lubię przedsięwzięcia na dużą skalę, zrobiłam prawie 200 pierogów - ruskich z miętą, z kapustą i grzybami, z mięsem, a także wypróbowałam nowy farsz - z kaszy gryczanej. W książkach kucharskich znalazłam dwa połączenia wykorzystujące kaszę - jedno z twarogiem, a drugie z grzybami, i zdecydowałam się na ten drugi wariant. Muszę przyznać, że jest to połączenie ciekawe, aczkolwiek odnoszę wrażenie, że lepiej będą smakowały odsmażone, niż takie zwyczajne z wody.

Przygotowując te pierogi, ciasto trzeba rozwałkować nieco grubiej niż normalnie, bo kasza ma skłonności do dziurawienia ciasta.

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

Farsz:

1 szklanka kaszy gryczanej

2 łyżki masła

10 dag grzybów

1 cebula

100 g boczku wędzonego (można pominąć w wersji wegetariańskiej)

sól, pieprz

ewentualnie oliwa

Do gotowania:

woda, sól, olej

Grzyby namocz, odlej wodę, i gotuj w nowej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsącz grzyby, pozostawiając wodę. W tej wodzie ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła. Cebulę pokrój i usmaż na złoto na oliwie (lub, w wersji dla mięsożernych, usmaż ją z boczkiem). Grzyby razem z cebulą przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z kaszą, dopraw farsz solą i pieprzem.

Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj, wycinaj kółka i formuj pierogi. Gotuj je przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju (wtedy nie sklejają się po wyjęciu z garnka).

Podawaj pierogi z cebulką usmażoną na złoto, lub z tartą bułką przyrumienioną na maśle.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczone ravioli z kozim serem, bobem i suszonymi pomidorami

Pieczone ravioli z kozim serem…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierogi ruskie z truflami

Pierogi ruskie z truflami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem
3

Pierogi z kaszą jaglaną i biał…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi z kapustą i pieczarkami
2

Pierogi z kapustą i pieczarkam…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pikantne pierożki drożdżowe z kurczakiem

Pikantne pierożki drożdżowe z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem
3

Pierogi z mięsem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Muffinki z serem, szynką i pieczarkami

Muffinki z serem, szynką i pie…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ciepła sałatka z jarmużem, grzybami, bakłażanem

Ciepła sałatka z jarmużem, grz…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Szybka tarta z pieczarkami

Szybka tarta z pieczarkami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Dorsz duszony z kurkami - szybki obiad na lato

Dorsz duszony z kurkami - szyb…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smażone pieczarki

Smażone pieczarki

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem

Pizza z młodymi ziemniakami, k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty