Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Dzisiaj miałam dzień pierogowy. Ponieważ lubię przedsięwzięcia na dużą skalę, zrobiłam prawie 200 pierogów - ruskich z miętą, z kapustą i grzybami, z mięsem, a także wypróbowałam nowy farsz - z kaszy gryczanej. W książkach kucharskich znalazłam dwa połączenia wykorzystujące kaszę - jedno z twarogiem, a drugie z grzybami, i zdecydowałam się na ten drugi wariant. Muszę przyznać, że jest to połączenie ciekawe, aczkolwiek odnoszę wrażenie, że lepiej będą smakowały odsmażone, niż takie zwyczajne z wody.

Przygotowując te pierogi, ciasto trzeba rozwałkować nieco grubiej niż normalnie, bo kasza ma skłonności do dziurawienia ciasta.

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

Farsz:

1 szklanka kaszy gryczanej

2 łyżki masła

10 dag grzybów

1 cebula

100 g boczku wędzonego (można pominąć w wersji wegetariańskiej)

sól, pieprz

ewentualnie oliwa

Do gotowania:

woda, sól, olej

Grzyby namocz, odlej wodę, i gotuj w nowej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsącz grzyby, pozostawiając wodę. W tej wodzie ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła. Cebulę pokrój i usmaż na złoto na oliwie (lub, w wersji dla mięsożernych, usmaż ją z boczkiem). Grzyby razem z cebulą przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z kaszą, dopraw farsz solą i pieprzem.

Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj, wycinaj kółka i formuj pierogi. Gotuj je przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju (wtedy nie sklejają się po wyjęciu z garnka).

Podawaj pierogi z cebulką usmażoną na złoto, lub z tartą bułką przyrumienioną na maśle.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pęczak ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami

Pęczak ze szpinakiem, boczkiem…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Kokosowy budyń jaglany z owocami

Kokosowy budyń jaglany z owoca…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Koktajl  rozgrzewający  na bazie kaszy jaglanej

Koktajl rozgrzewający na baz…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą

Meksykańska pikantna potrawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Miodownik z orzechową wkładką

Miodownik z orzechową wkładką

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z kuskusem i pieczarkami
2

Sałatka z kuskusem i pieczarka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Ostrygi zapiekane z borowikami i sosem rémoulade. Jak ugryźć ostrygę? I co do niej pić?

Ostrygi zapiekane z borowikami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pulpety w sosie z suszonych grzybów
1

Pulpety w sosie z suszonych gr…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zawijane bułeczki

Zawijane bułeczki "pizze"

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

Wigilijne uszka z grzybami i k…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo