Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

50 dag mięsa wołowego lub wieprzowego (ugotowane)

25 dag kapusty kiszonej

25 dag grzybów mrożonych

1 cebula

sól

pieprz

olej

 

Cebulkę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojone grzybki i dusić. Kapustę ugotować, odcisnąć z wody, drobno poszatkować. Mięso przekręcić przez maszynkę. Połączyć wszystkie składniki, dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

 

 

składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 żółtko

3/4 szklanki ciepłej wody (około)

szczypta soli

Mąkę wsypać na stolnicę. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wbić żółtko, dodać szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt kleiste można dodać mąki.

Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Z cienkich placków wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz i zlepiać. Tak przygotowane pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę.

Pierogi przed podaniem okrosić przesmażoną cebulką.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów