Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami
50 dag mięsa wołowego lub wieprzowego (ugotowane)
25 dag kapusty kiszonej
25 dag grzybów mrożonych
1 cebula
sól
pieprz
olej
Cebulkę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojone grzybki i dusić. Kapustę ugotować, odcisnąć z wody, drobno poszatkować. Mięso przekręcić przez maszynkę. Połączyć wszystkie składniki, dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
3/4 szklanki ciepłej wody (około)
szczypta soli
Mąkę wsypać na stolnicę. Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wbić żółtko, dodać szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt kleiste można dodać mąki.
Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Z cienkich placków wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz i zlepiać. Tak przygotowane pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę.
Pierogi przed podaniem okrosić przesmażoną cebulką.