Może na moim zdjęciu tego nie widać, ale jest to naprawdę rewelacyjne danie. Kurczak połączony z kawałkami dyni, podsmażonymi pieczarkami i kremową śmietanką. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie :)
Lub też makaron zapiekany z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowym. Jak zwał tak zwał, mniejsza z tym. Danie jest pyszne, sycące i w miarę szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Kiedy chcesz zrobić „szybki obiad” a przy tym mieć mało bałaganu to z pewnością ta propozycja Cię zainteresuje. Zamiast filetu z piersi kurczaka można użyć pałki lub podudzia.
Tradycyjny schabowy jest ok ale właśnie zaczął się weekend i to klepanie mięcha, moczenie w jajku, obtaczanie, smażenie…zajmuje czas, jest banalne i ostatecznie kaloryczne:) W tym wypadku przygotowanie marynaty zajmuje 5 minut, odstawiamy na godzinę do lodówki a w tym czasie idziemy na spacer lub mamy inne zajęcia. Po tym czasie, smażenie zajmuje nam kolejne 5 minut. Potem nasze schabowe duszą się same 45 minut a my bierzemy np. relaksującą kąpiel lub sprzątamy chatę jak kto woli:) Podsumowując: robota na 10 minut, jak dla mnie rewelacja
Przesmażone polędwiczki przełożyłam na cebulę, dolałam rosołu, dorzuciłam grzybki, tymianek i dodałam soli oraz pieprzu do smaku. Zagotowałam, zmniejszyłam moc i pod przykryciem dusiłam na bardzo małym ogniu około godziny. Polędwiczki muszą zmięknąć...
Dzisiaj proponuję kolejny pyszny przepis na słodką polędwiczkę. Tym razem będzie to polędwiczka nadziewana fantastycznym farszem z mięsa, płatków owsianych i musztardy. Do tego sos cebulowy na winie. Obiad palce lizać.
Delikatne, soczyste steki z wysokiej jakości polędwiczki wieprzowej w towarzystwie ziemniaczano-imbirowego puree i słodkiej cebuli z dodatkiem żurawiny to moja propozycja w odpowiedzi na konkurs którego organizatorem jest Majana
Jako młoda mężatka musiałam nauczyć się robić dania bardziej tradycyjne. Upieczenie schabu wydawało mi się nie lada wyczynem. Jednak nie taki diabeł straszny, jak go malują. Moim dodatkiem do tradycyjnego dania są suszone pomidory, bez których ciężko jest mi się obejść w kuchni.
Choć w oryginale Strogonow, a właściwie Boeuf Strogonow to pożywne danie przygotowane na bazie wołowiny, to w naszym a'la Strogonowie wieprzowina też nieźle się spisuje! :)
Zrobiło się chłodniej więc nabrałam ochoty na zapiekankę… Do zapiekanki ziemniaczanej wybrałam jako dodatek boczek wędzony oraz brokuł i por. Oczywiście sporo czosnku, bo uwielbiamy jego dodatek we wszelkich potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść.
Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików. Klasyczny sos śmietanowy, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku, smakuje wszystkim moim domownikom i sprawia, że taki obiad zawsze zjedzony jest do ostatniego kąska;)
Mamy zatem dwa w jednym, bo mięso i ziemniaki razem. Do tego jeszcze jakaś surówka i obiad gotowy – trzeba przyznać, że bardzo sycący... ale jaki smaczny ;)